Wouter Bos op iFinance

Op 9 februari vond in de aula van Cobbenhagen iFinance plaats, een evenement georganiseerd door studievereniging Asset | Accounting & Finance. Notoir spreker tijdens de middag was Wouter Bos.

Onderwerp van de middag was de cultuur in de financiële wereld. Op die cultuur is, vooral sinds de financiële crisis, behoorlijk wat aangemerkt. Gedurende de middag werd met een interactief programma nagedacht over de toekomst. Roel van de Ven, die de PR van het evenement organiseert, kijkt terug op een geslaagde dag.

“De bezoekersaantallen liepen al een aantal jaar terug, waarop het bestuur zich afvroeg hoe we dat konden tegengaan.” De oplossing werd gevonden in nieuwe media. Zo werden Youtube-filmpjes getoond bij de introductie van elke stelling, en werd er gebruik gemaakt van stemkastjes.

Maar eerst gaf Wouter Bos, de keynote speaker, een presentatie over het bankwezen en de kredietcrisis die hij aan den lijve ondervond als minister van financiën. Laat zien dat je geleerd hebt van de crisis, adviseerde hij banken en handelaars. Daarnaast waarschuwde Bos ervoor dat de overheid zich niet al te veel moet inmengen met het bankwezen.

Na Bos ging de discussie van start. Onder de leiding van Jan Maarten Slagter, directeur van de Vereniging van effectenbezitters, boog een panel van drie sprekers zich over drie hoofdstellingen, zoals ‘er moeten politieke maatregelen komen die het bonussysteem controleren.’

Arend Jan Boekestijn ging in discussie met hoogleraar Henriette Prast. Beiden waren van mening dat bonussen moeten kunnen bestaan zonder politiek ingrijpen – maar ze mogen niet de pan uitreizen. Vooral de manier waarop zou anders ingevuld moeten worden. 

Bezoekers konden daarnaast stemmen over wat ze van een bepaalde stelling vonden. Vennekes: “Dat werkte vooral goed omdat we zowel voor als na de discussie een stemronde hadden, waarbij je kon zien dat mensen hun mening herzagen.” Het nieuwe concept en de bekende gastspreker zorgden voor een flinke opkomst: oorspronkelijk was het doel om 120 bezoekers aan te treken, maar uiteindelijk steeg de teller naar 274. “We gaan volgend jaar op dezelfde voet door”, aldus Van de Ven.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.