Filosoferen over de vrije wil

Zijn we verantwoordelijk voor onze handelingen? Welke gevolgen zou het hebben voor het recht, als we niet meer dan een speelbal zijn van onze genen of opvoeding? Het zijn vragen die beantwoord worden in het lesboek Vrije wil: Discussies over verantwoordelijkheid, zelfverwerkelijking en bewuste aansturing, geschreven door de filosofen Sander Voerman – Tilburg University – en Tjeerd van de Laar.

Het boek, dat in het vwo gebruikt zal worden in de eindexamenjaren 2012-2015, introduceert allerlei kwesties over de vrije wil en geeft aan dat ons alledaagse idee ervan niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Het blijkt vooral het gevolg van filosofische ontwikkelingen uit de oudheid, de middeleeuwen en de moderniteit.

In het boek wordt een toegankelijk en systematisch overzicht gegeven van uiteenlopende filosofische opvattingen hierover. Vragen en casussen in het boek sluiten nauw aan bij hedendaagse kwesties en de belevingswereld van scholieren. En natuurlijk komt een aantal sleutelteksten van belangrijke filosofen aan bod.

Tegelijkertijd met het boek is een begeleidende website gelanceerd met links naar video’s en artikelen. In de komende jaren zullen de auteurs via de website actuele achtergronden bij het boek blijven aanbieden aan docenten, scholieren en andere geïnteresseerden.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.