Zeventig vaste banen OBP verdwijnen

Hoewel de invoering van de efficiencykorting voor universiteiten door het kabinet met een jaar is uitgesteld, gaat de bezuiniging van 15 miljoen euro bij de UvT gewoon door. In een plan schrijft het College van Bestuur aan de leidinggevenden dat bij de centrale diensten zeventig baan (fte) verdwijnen. Het zou om ca 100 medewerkers gaan. De ondersteunende diensten moeten tien miljoen euro bezuinigen. De faculteiten bezuinigen vijf miljoen euro. Zij vullen dit in via hun normale begroting die naar beneden moet, hier is geen sprake van een reorganisatie.

In een toelichting aan de leidinggevenden gaf collegevoorzitter Hein van Oorschot vrijdagmiddag aan dat de universiteit gedwongen ontslagen zoveel mogelijk wil voorkomen. De bezuinigingen worden gefaseerd uitgevoerd, de operatie hoeft dus niet in januari 2012 afgerond te zijn. Van Oorschot: “De vacaturestop die is ingevoerd voor ondersteunend personeel blijft gehanteerd, maar is niet absoluut. Voor essentiële functies kan een uitzondering worden gemaakt. De diensten zijn in reorganisatie, maar niet de universiteit als geheel”, aldus de collegevoorzitter. De centrale diensten worden harder getroffen dan de faculteiten omdat de universiteit in wil zetten op onderwijsintensivering en academisering. Ook zouden de diensten in het verleden niet voldoende maatwerk geleverd hebben.

Bij de bijeenkomst voor leidinggevenden werd ook gesproken over het rapport Veerman. Veerman adviseert de universiteiten een duidelijker gezicht te kiezen. Waar wil de universiteit heen in de toekomst? Volgens Van Oorschot heeft de universiteit “al een redelijk duidelijk profiel, maar is dat proces nog niet afgerond. Er is dus bijvoorbeeld nog geen profiel 2018.”

De bezuinigingen zullen op meerdere terreinen plaatsvinden. De corporate staff moet 773.666 euro bezuinigen, 4,5 fulltime banen verdwijnen hier. Zo verdwijnt de functie van concerncontroller en wordt de secretariële ondersteuning aan het College van Bestuur verminderd.

Bij General Services verdwijnen elf banen, het gaat om een bezuiniging van 1.290.041 euro. Projecten zoals de Kinderuniversiteit, Tilburg Research en Until gaan in afgeslankte vorm verder. De beleidscapaciteit bij Human Resources daalt en de ondersteuning aan alumniverenigingen wordt stopgezet. Ook zullen activiteiten van personeel volledig doorbelast worden door het Career Centre aan de diensten.

Bij Facility Services verdwijnen ruim tien banen, de dienst moet 5.237.667 euro besparen. De baliebezetting in gebouw K verdwijnt in de avonduren, ook de beleidscapaciteit ten aanzien van safety en security wordt verminderd.

Student Services wordt ook hard getroffen, daar verdwijnen 14 banen. De dienst moet 1.273.823 euro besparen. Het kunstbeleid verdwijnt, evenals het gehandicaptenbeleid en het diversiteitbeleid en het Scriptorium.

Studenten zullen het voortaan verder moeten stellen zonder videocolleges. LIS moet namelijk 2.171.767 euro bezuinigen (bijna 29,9 fte) Het serverbeheer moet efficiënter evenals het collectievormingbeleid.

Ook de faculteiten moeten bezuinigen. Dit gaat niet gepaard met gedwongen ontslagen. De economische faculteit (FEB) moet het met 773.666 euro minder doen, FRW en FSW krijgen het iets minder hard voor de kiezen (1.501.000 euro bij FRW, 1.700.000 euro bij FSW).

De personele consequenties van het plan van het College van Bestuur moeten nog worden vertaald naar een reorganisatieplan, een sociaal plan en personeelsplan. Op 25 oktober wordt het reorganisatieplan vastgesteld, andere einddata zijn nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het hele traject op 1 januari 2012 afgerond moet zijn. (MW/FB)

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.