Ritalin helpt student niet aan hogere cijfers

Het ADHD medicijn ritalin, dat erg populair schijnt te zijn onder studenten, heeft geen invloed op de concentratie, leercapaciteit, het vermoeidheidsgevoel of het geheugen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel.

Bij kinderen en jongeren met ADHD is ritalin (methylfenidaat) wel een effectief middel om de concentratie te verbeteren.

Wat bij studenten zonder ADHD wel helpt, is denken dat je ritalin hebt geslikt. Bij het Brusselse onderzoek kreeg de ene helft van de proefpersonen ritalin en de andere helft een placebo. De studenten wisten dat ze het ene of het andere hadden gekregen maar niet wat. Vreemd genoeg onthielden studenten die dachten dat ze de test met behulp van Ritalin deden gemiddeld 108 van 200 getoonde woorden. Zij die dachten dat ze een placebo hadden geslikt, slecht 72 woorden.

Volgens eerder onderzoek door de Erasmus Universiteit blijkt ruim 7 procent van de Nederlandse studenten weleens ritalin te gebruiken. Zij slikken het niet om medische redenen, maar voor de lol of om de concentratie te verbeteren tijdens een examenperiode.

In de VS is al langer bekend studenten en wetenschappers ritalin gebruiken om hun (studie)prestaties te verbeteren.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.