Hogere beloning voor bestuurders universiteit

De maximum beloning voor bestuurders van universiteiten wordt opgetrokken naar de wettelijke norm voor topbestuurders in de rest van de publieke sector. Dat plafond bedraagt 223.666 euro op jaarbasis. Het oude maximum voor onderwijsbestuurders lag op 217.000 euro.

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) verhoogt de norm onder meer omdat het wetenschappelijk onderwijs veel samenwerkt met andere publieke sectoren, zoals bij academische ziekenhuizen in de zorg. “Universiteiten zijn, door hun substantiële onderzoekscomponent, qua zwaarte van de bestuursfunctie gelijkwaardig aan onderzoeksinstellingen zoals de KNAW en NWO. Ook speelt bij veel universiteiten de vergaande samenwerking met de Universitaire Medische Centra (UMC’s) een rol, waarvoor het soepeler beloningsregime van de zorgsector geldt. Om een gelijke arbeidsmarktpositie voor bestuurders van universiteiten ten opzichte van onderzoeksinstellingen te creëren wordt het bezoldigingsmaximum uit de WNT van 223.666 euro voor hen als meer passend beschouwd, ” schrijft minister Marja van Bijsterveldt aan de Tweede Kamer.

Overigens kwamen de UvT-bestuurders Hein Van Oorschot en Philip Eijlander in 2010 beiden niet boven de oude norm uit. Van Oorschot verdiende 202.743 euro, Eijlander moest het met een paar honderd euro minder doen (202.066 euro). Beide bestuurders verdienen wel meer dan de 193.000 euro per jaar (de zogenoemde Wopt-norm, gebaseerd op een gemiddeld ministersloon), waardoor hun salaris openbaar gemaakt moest worden.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.