VSNU-cijfers: minder doorstroom vanuit hbo naar universiteit

VSNU-cijfers: minder doorstroom vanuit hbo naar universiteit

Het aantal buitenlandse studenten dat in Nederland een universitaire studie volgt, groeit flink. De studie Economie is het populairst. Dat blijkt uit instroomcijfers van de instroomcijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) voor het collegejaar 2011-2012.

De instroom van het aantal buitenlandse studenten is dit jaar gestegen met 13 procent naar ongeveer 10.500 studenten. 4800 volgen een bachelorstudie en 5600 een master. Twee derde van deze studenten komt uit de Europese Economische Ruimte (EER) en één derde is afkomstig uit alle landen daarbuiten, aldus de VSNU.

Het grootste deel (3000) van deze studenten kiest voor een opleiding economie, maar ook andere studies worden steeds populairder, zoals techniek (groei van 14%), natuur (17%), onderwijs (32%) en gezondheid (34%).

Het aantal vwo’ers dat zich na de middelbare school heeft ingeschreven voor een bacheloropleiding aan het wo is gestegen met een procent: 83% van de vwo-scholieren kiest voor een universitaire opleiding. In absolute aantallen gaat dit om bijna 28.500 studenten. Hun studiekeuzes zijn veranderd vergeleken met het jaar daarvoor. Ten opzichte van 2010, is het aantal studenten dat koos voor een opleiding binnen de sectoren natuur en techniek gegroeid met respectievelijk 9% en 3%. Daartegenover nam het aantal studenten dat koos voor een studie binnen taal en cultuur af met 6%.

De doorstroom van de universitaire bachelor naar de universitaire master is toegenomen met 6%. Vanuit het hbo – van de hbo-propedeuse of bachelor naar wo-bachelor of master – stroomde 8% minder studenten in. Het is onduidelijk waar dit door wordt veroorzaakt. In het studiejaar 2010-2011 werden iets meer dan 31.000 bachelordiploma’s en bijna 36.000 masterdiploma’s uitgereikt. Het aantal afgestudeerden groeide met 13%.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.