Veertigduizend studenten zien af van master

De langstudeerboete zaait angst onder studenten. Maar liefst een op de twaalf bachelorstudenten  geeft aan af te zien van een master vanwege de boete. Dat zijn zo’n veertigduizend studenten.

Dit blijkt uit een landelijk afgenomen enquête op inititatief van Resource, waaraan tien universiteiten en vijf hogescholen deelnamen. In totaal werden 5.500 studenten ondervraagd. Achttien procent hiervan heeft aangegeven dat de langstudeerboete een grote invloed heeft op hun studiekeuze. En zes procent wil nog wel een master volgen, maar dan wel een makkelijkere opleiding dan ze eerst op het oog hadden, of een opleiding die meer toekomstperspectief biedt.

Verder blijkt dat de langstudeerboete veel stress veroorzaakt onder studenten. Veertig procent heeft wel eens grote studiestress door de boete. ’s Nachts wakker liggen, piekeren en faalangst, veel studenten hebben last van deze stresssymptomen.

Wie ’s nachts in ieder geval niet wakker ligt, is staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra. “Een beetje stress is helemaal niet erg, daar krijg je straks als je werkt ook mee te maken”, verklaart hij. En over de langstudeerboete: “De langstudeermaatregel beoogt een bewustere studiekeuze van studenten. Deze studenten kunnen altijd later nog besluiten of ze een masteropleiding willen gaan doen”.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.