Lesaffer: ‘docenten moeten surveilleren’

Randall Lesaffer, decaan bij de faculteit rechtswetenschappen (FRW), is niet van zins het plan om docenten in te zetten om te surveilleren bij tentamens van tafel te halen.

“Not on my watch ” zo zei Lesaffer bij de Faculteitsraad. Het plan om uit bezuinigingsoverwegingen geen externe surveillanten meer in te huren, heeft tot heel wat ophef geleid onder docenten die bang zijn zwaarder belast te worden. Lesaffer: “Ik vind dat het bij het werk van een wp’er (wetenschappelijk personeel) hoort, het is een essentiële taak behorend bij onderwijs. Andere universiteiten laten docenten ook surveilleren, daar gaat het prima.”

De faculteit is van plan de lasten evenredig over de diverse departementen te verdelen. Ook de departementen die weinig onderwijs geven, zullen dus moeten surveilleren.

Vorig jaar ging het om ongeveer vijfduizend surveillance-uren. Vice-decaan Onderwijs Stavros Zouridis: “We kijken nog of we de boel effectiever in kunnen richten, bijvoorbeeld door grote zalen te gebruiken. Dan heb je ongeveer vijf surveillanten nodig voor 500 studenten. Als je met kleine zalen werkt, ligt dat aantal veel hoger.”

De universiteit zal het nieuwe surveillancesysteem gefaseerd invoeren, te beginnen met kleine vakken (minder dan honderd studenten).

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.