Tilburgs geluk op nummer 13

Het (on)geluksnummer 13 staat dit jaar centraal in Tilburg. Daarom is het project ‘Geluk op 13’ gestart. Tachtig studenten van het ROC gaan met een vragenlijst op zoek naar de geluksfactor van Tilburgse bewoners op huisnummer 13. Hille van der Kaa, docente datajournalistiek aan de UvT, gaat samen met 35 van haar leerlingen alle gegevens die de ROC-studenten verzamelen, analyseren.

Het analyseren van de gegevens gebeurt door studenten die het vak Transmedia Journalism van de mastertrack Datajournalism volgen. Volgens Van der Kaa is het project ‘Geluk op 13’ een unieke mogelijkheid om onderzoek te doen in Tilburg. “Het is heel tof en ik ben heel benieuwd. Het komt niet vaak voor dat wij zo’n breed onderzoek uit kunnen zetten. We willen graag onderzoeken wat er achter de Tilburgers zit.”

De 35 studenten en Van der Kaa gaan over twee weken brainstormen over enquêtevragen. Met deze enquête gaan de ROC-studenten alle huizen met nummer 13 langs. Ook wordt er via het Brabants Dagblad hetzelfde onderzoek uitgezet, maar dan voor alle Tilburgers. “We willen weten hoe gelukkig de Tilburger is. We willen niet alleen de mensen die op huisnummer 13 wonen in beeld brengen. We doen ook een controleonderzoek via een online enquête op het Brabants Dagblad. Hieraan kunnen alle Tilburgers deelnemen. Zo krijgen wij een beter beeld van de geluksfactor bij de inwoners.”

Wat Van der Kaa erg leuk vindt aan het onderzoek is dat ze in haar groepje voornamelijk internationale studenten heeft. “Het is leuk om te zien hoe zij tegen de stad aan kijken. Ze zijn hier misschien net komen wonen of een tijdje geleden en kennen de stad dan ook nog niet heel goed.”

Halverwege april verwachten ze de analyse af te hebben, want dan is het vak Transmedia Journalism afgelopen. Gisteren werd de aftrap gegeven van het project ‘Geluk op 13’.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.