Vanaf 2014 nieuwe opleiding tot rechter

Wie rechter wil worden, krijgt vanaf 1 januari 2014 te maken met een geheel vernieuwde opleiding. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt voor het aantal jaren werkervaring dat je als jurist hebt.

Het onderscheid tussen de opleidingen voor juristen met drie tot zes jaar werkervaring die de raio-opleiding moeten volgen en juristen met tenminste zes jaar relevante praktijkervaring die de rio-opleiding volgen, komt te vervallen. Voortaan volgen beide groepen dezelfde opleiding als rio’s: rechters en raadsheren in opleiding.

Voorheen moesten raio’s een zesjarige opleiding volgen om zichzelf rechter of officier van justitie te mogen noemen terwijl rio’s na één jaar al klaar waren. Het een duurde te lang, de ander te kort. Daarom is besloten de opleiding te hervormen tot één traject dat 15 maanden tot 4 jaar duurt. Door middel van eindtermen wordt vastgesteld of iemand klaar is met de opleiding.

Om toegelaten te worden tot deze nieuwe opleiding moet je als jurist twee jaar ‘buitenervaring’ hebben. Dit betekent dat alleen juristen worden toegelaten die minimaal twee jaar juridische, maatschappelijk relevante werkervaring buiten de rechtspraak hebben opgedaan.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.