Project X Haren, wat ging er fout?

YOLO, zo betiteld Cohen de reden waarom jongeren richting Haren kwamen. Niet om te rellen maar om bij een evenement te zijn die je maar één maal in je leven meemaakt. Maar wat ging er dan mis? Politie Groningen en burgemeester Bats worden in het rapport van Job Cohen aangewezen als verantwoordelijken van de rellen in Haren. Dit rapport bevat ook een rapport van Onderzoekers van de Tilburgse School voor Politiek en Bestuur.

Het Tilburgse rapport deel uit van het Cohen-rapport. Onderzoekers van onze universiteit bekeken vooral de maatschappelijke aspecten van de Project X-rellen. Hoogleraar Maatschappelijke bestuurskunde, Gabriël van den Brink, wijst de beschuldigende vinger naar de autoriteiten. Hij zegt dat wanneer zij een duidelijk plan hadden gehad en uitgevoerd, was het mogelijk niet zo uit de hand gelopen. De intentie om te komen feesten in combinatie met alcoholinname heeft de kans op rellen vergroot. Er zijn volgens het onderzoeksrapport geen duidelijke aanwijzingen dat de aanwezige voetbalsupporters en/of hooligans een actieve rol hebben gespeeld in de totstandkoming van de rellen

De Project X-rellen in het Groningse Haren hadden voorkomen kunnen worden als de politie en burgemeester Bats niet zo veel steken hadden laten vallen. Ook het onbenul van social media van de politie wordt genoemd in het rapport als reden waarom er zo veel mis in Haren.  Gevolg: rellende jongeren die voor zeker één 1 miljoen euro aanrichtten. In totaal zijn 110 verdachten opgepakt, de strafeisen lopen op tot 12 maanden cel. Cohen zegt dat de jongeren vooral afkomstig zijn uit de drie Noordelijke provincies.

Uit een reeds uitgelekt draaiboek van de Groningse dienders bleek al dat zij niet wisten waar ze de overwegend jongeren heen moesten begeleiden bij enige consternatie. De acht ME’ers en vier agenten te paard die van te voren als afdoende werden beschouwd blijken al snel niet opgewassen tegen de onrustig wordende menigte.Toen de rellen eenmaal begonnen waren, werd er niet efficiënt opgetreden door de mannen in blauw. Ze konden zelfs geen contact leggen met hun leidinggevenden, doordat het communicatiesysteem van de politie niet werkte.  Ook de opgeroepen versterking van de ME arriveerde veel en veel te laat. De relschoppende jongeren konden elkaar wel bereiken via Whatapp, Facebook en Twitter.

Maar lag de fout dan alleen bij de politiemacht? Volgens het rapport niet. Burgemeester Bats wordt verweten dat hij te lang heeft gewacht bij het vergroten van de crisisorganisatie. Wat dit voor de positie betekent van Bats is nog niet bekend. De gemeenteraad van Haren debatteert volgende week over de kwestie.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.