Noordanus: ‘PvdA soms Partij van de Afgunst’

Pikante uitspraken van burgemeester Peter Noordanus vandaag bij Food for Thought. Zo haalde hij uit naar zijn eigen partij: “Soms is de PvdA net de Partij van de Afgunst”.

Daarmee bedoelde hij dat het soms te veel gaat over gelijkheid in inkomsten en te weinig over gelijkheid in kansen. “Je bekijkt de zaak van de verkeerde kant als je het hebt over gelijkheid in inkomens.” Waar de vorige Food for Thought met Rijkman Groenink weinig spannend werd, kon dat van deze bijeenkomst niet gezegd worden. De interviewers vroegen door en Noordanus nam geen blad voor de mond. Dat leverde mooie quotes op.

Architectuur Talent Square
De Tilburgse burgemeester ziet het als zijn taak om kansen te bieden aan alle Tilburgers. Hij speurt naar initiatieven in de stad en probeert deze te empoweren. Talent Square is bijvoorbeeld ontstaan doordat een groep energieke burgers de drive hebben om hiervoor te gaan. De gemeente gaf het laatste duwtje aan deze coalitie van the willing, zoals Noordanus deze groep noemt. “Ja, de architectuur had beter gekund. Dat is misschien een understatement”.

Onder het motto: “Het kan wel!” creëert hij een plek en mogelijkheden voor mensen die er voor willen gaan. Zo geeft Noordanus Somalische vrouwen die willen leren en werken graag een duwtje in de goede richting. Hij gaf ze een plek om ‘samen te zweren’ en bracht ze in contact met ‘clubs’ die hen konden helpen bij hun scholing.  Volgens Noordanus zouden deze vrouwen anders hun rol in de maatschappij niet of minder kunnen vervullen.  “Daarom verdien ik nog geen standbeeld naast Peerke Donders.”

‘Schandelijk’ hoog salaris
Noordanus vertelde dat hij eigenlijk in twee verschillende werelden heeft gewerkt, namelijk in het bedrijfsleven en het openbaar bestuur. Bij een ondernemer is er vaak sprake van een single purpose, dat wil zeggen dat een ondernemer met name aan zichzelf denkt. In het openbaar bestuur is dit anders, daar gaat het meer om solidariteit. Noordanus zou graag zien dat er een ‘andere manier in business’ komt, waarbij er juist door ondernemers wordt gewerkt aan saamhorigheid.

Noordanus gaf eerlijk toe dat hij in zijn werkverleden een schandelijk hoog salaris ontving voor werkzaamheden die minder complex waren dan waarmee hij nu te maken heeft. Toch noemt hij inkomen een non issue. Het moet gaan om de kansen die men krijgt, niet om de hoeveelheid geld. Bovendien stelt Noordanus: “Het gaat om een absurde discussie. De inkomensverdeling is in Nederland redelijk egaal. Je kunt beter werken aan kansen dan figuurzagen in de Tweede Kamer of een topman van SNS Reaal een tonnetje meer verdient. Dat is de uitzondering op de regel”. De burgemeester liet duidelijk merken dat hij niet te porren zou zijn voor een actie om topinkomens te verlagen. Als het gaat om de vraag wie er straks nog mee kan doen aan de samenleving wil hij wel het Malieveld op. Een topinkomen is volgens Noordanus ook geen garantie voor een topprestatie en hoeft je niet gelukkig te maken.

Burgemeesterschap
Noordanus geeft aan dat hij zijn burgemeesterschap ziet als het eind van zijn loopbaan, maar niet als een eindstation. Hij ziet Tilburg als een sociaal laboratorium, waarbinnen hij met verbindend leiderschap dingen voor elkaar wil krijgen. Noordanus noemt daarbij Mandela als voorbeeld. Mandela is iemand die bij uitstek kan verbinden. Zuid-Afrika was verdeeld, maar door zijn visie over de Rainbow Nation kreeg hij iedereen achter zich. Noordanus vraagt zich af of iemand op dit moment zo’n rol zou kunnen aannemen, bijvoorbeeld als het gaat om het verbinden van de landen van de Europese Unie. “Al groeit Dijsselbloem in zijn rol.” “Dit is een grap”, voegde hij daaraan toe.

Noordanus wil graag een outspoken leider zijn, maar geen autoritaire leider.  Hij noemt het argumenterend of participatief leiderschap. Desgevraagd gaf hij aan dat hij zijn werk niet voor het geld doet en voor 75.000 euro ook zijn werk zou doen. “Ik doe het voor de fun. Het is de cherry on the cake.” Noordanus heeft niet zoveel op zijn rekening staan als de New Yorkse burgemeester Bloomberg, maar “de voedselbank is ook niet in zicht”.

Dillema’s
In het gesprek kreeg Noordanus ook een aantal dilemma’s voorgelegd, waarbij hij uit twee keuzes moet kiezen. Toen er gevraagd werd of hij een burger of een meester was, koos hij voor burger. Hij wil tussen de mensen staan, maar wel met een autonome autoriteit. “Ik ben geen Wouter Bos bij de koffieketel” .

Toen Noordanus moest kiezen tussen de Occupy beweging of de VVD, wilde de burgemeester in eerste instantie geen keuze maken, hij zag het als kiezen tussen een club zonder agenda en een club met een agenda van gisteren. Desgevraagd gaf hij aan schoorvoetend voor de VVD te kiezen. Al staat hij als burgemeester natuurlijk wel boven de partijen.

Er was helaas geen mogelijkheid voor vragen uit het publiek. Dit was de laatste Food for Thought van deze serie.

[slideshow id=85]

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.