Alumni UvT meest tevreden met keuze universiteit

De Universiteit van Tilburg scoort goed onder haar alumni. Uit een onderzoek van Elsevier in samenwerking met onderzoeksbureau SEO Economische Onderzoek blijkt dat afgestudeerden van de UvT het minste spijt hebben van hun instellingskeuze: vijf procent. De universiteit met de meeste klachten is de Vrije Universiteit Amsterdam: zeventien procent van haar alumni hebben spijt van hun keuze voor de instelling.

Gemiddeld heeft tien procent van de academici spijt van hun instellingskeuze. De UvT zit daar dus flink onder. De spijt wordt veroorzaakt door slechte communicatie en organisatie (één op de drie), een ongezellig studentenstad (één op de tien) of het idee dat een andere instelling hoger aangeschreven staat (29 procent).

De onderzoekers keken ook naar het hbo. Avans (zowel in Breda als in Tilburg) alumni hebben het minste spijt: tien procent. Fontys doet het minder goed en zit boven de twintig procent afgestudeerden met spijt. Hogeschool InHolland scoort het hoogst: maar liefst 41 procent van de afgestudeerden geeft aan spijt te hebben.

Studies

Het onderzoek richtte zich ook op spijt van studiekeuze: gemiddeld heeft één op de vijf afgestudeerden spijt van zijn opleidingskeuze. De spijt in de opleidingskeuze wordt voornamelijk veroorzaakt door lage baankansen. De slechtst-scorende studie is Romaanse talen. Romaanse talen wordt op de voet gevolgd door het veld kunst- en cultuurstudies, met spijt in grofweg één op de drie alumni. Sociologie, psychologie, bestuur en organisatie en communicatie doen het ook niet best: één op de vier geeft aan spijt te hebben. Van econometrie heeft bijna niemand spijt – ruwweg vijf procent. En van informatica en wiskunde heeft helemaal niemand spijt: van de 6.500 ondervraagden gaf niemand aan spijt te hebben van deze studies.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.