‘Materiaal MOOC’s vrij beschikbaar stellen’

Het materiaal dat voor MOOC’s wordt ontwikkeld, moet vrij beschikbaar komen. Universiteiten zijn nu huiverig om hun materiaal voor de hele wereld open ter beschikking te stellen. Er is een cultuurverandering nodig. Dat stelden aanwezigen deze zomer bij een ronde tafelbijenkomst over ict in het onderwijs.

Bij de bijeenkomst gingen Anka Mulder van de TU Delft, Fred Mulder van de Open Universiteit Heerlen, Christien Bok van SURF en Rick Lawson van de Universiteit Leiden in bijzijn van verschillende tweede kamerleden in debat over onderwijsinnovatie en MOOC’s.

Fred Mulder: “Open onderwijs is goed voor ‘Holland promotion’. We zouden ons moeten profileren als een land waar open onderwijs beschikbaar is. We moeten beter laten zien dat we het begrip ‘open onderwijs’ centraal stellen. MOOC’s kunnen we daarbij inzetten als marketingtool. Het kan ons als samenleving veel opleveren.”

Anka Mulder: “Wij zien dit als een kans. Niet alleen vanuit het oogpunt voor het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs. Ook vanuit economisch oogpunt biedt het kansen. Maar deelnemen aan de wereldtop is niet voor elke universiteit weggelegd.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.