Maak bezwaar tegen te hoge bemiddelingskosten bij kamers

Maak bezwaar tegen te hoge bemiddelingskosten bij kamers

Heb jij bijna een maand huurkosten betaald aan bemiddelingskosten voor je studentenkamer? Dan heb je teveel betaald. Veel bemiddelaars, in de vorm van makelaars, vragen ten onrechte een veel te hoge prijs voor hun ‘bemiddelingen’. Dat meldde het programma Kassa zaterdagavond in haar uitzending.

De wet zegt dat de bemiddelaar in principe geen kosten in rekening mag brengen bij de huurder, maar bij de verhuur van een kamer is er een uitzondering. Daar mag het wel. De bemiddelaar moet dan wel rekening houden met de belangen van beide partijen, dus met het belang van de verhuurder, maar ook dat van de huurder. Daarbij moeten de kosten die hij vraagt in redelijke verhouding staan. Maar wanneer is die verhouding redelijk?

Jorien Janssen, van de Landelijke Studenten Vakbond, vertelt in Kassa: “Als er alleen een huurcontract wordt geprint en daar wordt 400 euro voor gevraagd, staat dat natuurlijk niet in verhouding”. Pepijn Eymaal, van studentenvakbond AKKU, vult aan: “Wat je vaak ziet, is dat de huurprijzen te hoog zijn en dat het contract van geen kanten klopt. Toch worden er dan hoge kosten voor gevraagd. Dat mag dus niet.”

Het gebeurt regelmatig dat studenten die abnormale kosten gewoon betalen. Janssen: “Als student ben je vaak kwetsbaar. Er is een enorm kamertekort op dit moment. Soms weten studenten dan wel dat het onterecht is, maar voor jou tien andere.” Je staat als student dus met je rug tegen de muur.

Het enige wat je kunt doen om te voorkomen dat je die kosten moet betalen, is naar de kantonrechter stappen. Eymaal: “Bij de makelaar word je over het algemeen afgepoeierd.” De huurcommissie is ook niet mogelijk. “Bij de huurcommissie kun je wel terecht als het gaat om te hoge huurkosten, maar in dit geval kun je daar dus niet terecht”, vertelt Janssen.

Maar wat doet de LSVb er aan? Janssen: “We willen allereerst studenten informeren omdat je ziet dat er toch ontzettend veel onduidelijkheid over is. Daarnaast willen we ook graag duidelijkheid over wat nou een redelijke prijs is die er mag worden gevraagd.” Daarvoor moet de politiek benaderd worden.

Studentenvakbond AKKU heeft een platform gelanceerd voor slachtoffers van te hoge bemiddelingskosten. “Je kunt je aanmelden op de site en dan kunnen wij kijken of wij zo veel zaken kunnen verzamelen om ze voor de rechter te kunnen brengen en de gedupeerde te helpen.” De hulp van AKKU is gratis, maar als je een zaak start moet je een kleine investering doen van ongeveer 200 euro. Als je verliest loop je wel het risico dat je de kosten van de tegenpartij moet betalen, maar, vertelt Janssen: “Als je naar de rechter gaat, win je vrijwel altijd.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.