Vervuilen is schenden rechten mens

Als we niets doen aan het klimaat, dan schenden we mensenrechten. De rechten van toekomstige generaties, welteverstaan. Dat zegt de aan Tilburg Law School verbonden promovendus Peter Lawrence.

Volgens Lawrence is een nieuw internationaal klimaatverdrag, zoals het eerdere verdrag van Kyoto uit 1997 dat de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen regelt, haalbaar en noodzakelijk. Hij bekijkt de klimaatverandering met het oog op de mensenrechten. Ieder mens, waar of wanneer hij ook geboren is, heeft recht op bescherming van zijn essentiële mensenrechten, zoals het recht op voldoende voedsel en een dak boven je hoofd. Die komen door de klimaatverandering in het gedrang. Flink vervuilen is dus een mensenrechtenschending, net zoals martelen of het opsluiten van burgers zonder fatsoenlijk strafproces.

Huidige generaties hebben daarom de ethische verplichting krachtig op te treden tegen de klimaatverandering, vindt Lawrence. Eerst moet de internationale gemeenschap het eens worden over de rechtsbeginselen waarop zo’n klimaatverdrag gebaseerd moet zijn.

De Australiër Lawrence promoveert maandag 28 november aan Tilburg University. Hij werkt nu als onderzoeker aan de Universiteit van Tasmanië. (Tekst: Marten vd Wier)

Titel proefschrift: ‘Justice for future generations: climate change and international law’.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.