CvB Universiteit Nijmegen doet aangifte tegen Wilders

Het College van Bestuur (CvB) van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft vanochtend aangifte gedaan tegen PVV-leider Geert Wilders vanwege discriminatie. Rector Magnificus Bas Kortmann en collegelid Wilma de Koning sloten zich hiermee aan bij een initiatief van het stadsbestuur.

De Radboud Universiteit heeft een driekoppig College van Bestuur, maar collegevoorzitter Gerard Meijer is in het buitenland.  Volgens een universiteitswoordvoerder is er om juridische redenen op persoonlijke titel aangifte gedaan, maar is het wel een signaal namens de universiteit. Het CvB denkt dat ze het geluid van een groot deel van de academische gemeenschap laten horen.

In een toelichting zegt rector magnificus Bas Kortmann: ‘Wilders is hiermee veel te ver gegaan. We kunnen niet accepteren dat een bevolkingsgroep zo wordt buitengesloten. Daarom hechten wij eraan de actie van burgemeester en wethouders publiekelijk te ondersteunen. Bovendien hebben universiteiten groot belang bij een tolerante multiculturele academische gemeenschap. Marokkanen zijn aan de Radboud Universiteit even welkom als Nederlanders en andere buitenlanders.’

Vorige week woensdag liet Wilders zijn aanhangers scanderen dat zij minder Marokkanen in Den Haag wilden. Hij reageerde daarop met de belofte ‘dat gaan we regelen.’

Wilma de Koning werkte vroeger bij Tilburg University als secretaris/algemeen directeur. Via de website van Univers loopt al enkele dagen een debat over de vraag of TiU ook een statement (niet noodzakelijkerwijs aangifte) moet maken, daar zijn tegenstanders en voorstanders van.

Overigens deden gelijk met het stadsbestuur en met het CvB ook honderden andere mensen uit Nijmegen vanochtend aangifte. Dat zorgde voor een lange rij.

Foto: Gerard Verschooten.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.