Overheid moet inbraakpreventiegedrag beïnvloeden

Woningcorporaties zouden verplicht  inbraakpreventiemaatregelen moeten treffen bij renovaties van huurwoningen. Dat stelt Ben Vollaard, onderzoeker van Tilburg University. De doelstelling van het kabinet om tussen 2013 en 2017 het aantal inbraken met dertig procent te laten afnemen, kan hieraan bijdragen.

Volgens Vollaard laat de overheid kansen liggen bij het preventiebeleid, die twee belangrijke peilers heeft. Het politiekeurmerk voor veilig wonen (PKVW), een keurmerk voor de preventie- eisen, die er voor zorgen dat inbrekers er langer over doen om in te breken. De andere peiler maakt preventiemiddelen bij nieuwbouw woningen verplicht. Volgens Vollaard wordt het gebruik van de PKVW niet genoeg gestimuleerd en hij adviseert om eisen te stellen aan inbraakpreventie bij renovaties van sociale woningen.

Ook vindt hij dat de overheid het gedrag van mensen moet beïnvloeden. De opgezette campagnes werken niet, want het zet mensen niet in beweging. Het lijkt hem beter als bewoners hun maatregels vergelijken met hun buren. “Als je de enige bent met een slecht beveiligd huis, dan weet je dat je je echt zorgen moet maken. Daarnaast is het nuttig om te weten welke maatregelen je buren hebben getroffen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.