Tranzo: Ouderen voelen zich gepakt door regeringsbeleid

Tranzo: Ouderen voelen zich gepakt door regeringsbeleid

Veel ouderen voelen zich gepakt door het regeringsbeleid. Als het gaat om het beleid op het gebied van zorg, krijgt het kabinet een dikke onvoldoende (cijfer: 3,5). Op het vlak van zorg scoren de politici ook niet goed (cijfer: 4). Dat blijkt uit de Senioren Barometer 2014 van Tranzo, een instituut van Tilburg University.

549 deelnemers (55 jaar en ouder) vulden de enquête in. De geinterviewden ergeren zich vooral aan de sluiting van verzorgingstehuizen en bezuinigingen op de ouderenzorg. Ook het gebrek aan respect voor ouderen en het kleineren van deze groep worden genoemd. De participatiemaatschappij en een groter beroep op mantelzorg wordt door de ouderen als onrealistisch beoordeeld. Ze ergeren zich aan de steeds maar toenemende kosten die ze dreigen te moeten maken, zonder dat ze invloed hebben op de besluiten die hierover worden genomen. Een kleine minderheid heeft begrip voor de regeringsmaatregelen of is niet bang voor negatieve effecten.

Overigens gaat het de ouderen qua tevredenheid over hun leven nog redelijk goed. Vergeleken met 2012 is die tevredenheid in 2014 nog op ongeveer hetzelfde niveau. Ouderen zijn het minst tevreden over hun gezondheid en welzijn en hun financiële situatie, en het meest over hun woning en woonomgeving.

In totaal vulden 549 deelnemers de Senioren Barometer 2014 in, waarvan de meerderheid (58,4%) man. De meeste deelnemers zijn tussen 65 en 75 jaar (46,6 %) of 75 jaar en ouder (38 %). 15,6 % van de deelnemers is jonger dan 65 jaar. Hoger opgeleiden zijn relatief oververtegenwoordigd (46 %), de groep middelbaar opgeleiden is 40 % en 14 % van de deelnemers heeft een relatief lage opleiding.

Het onderzoek werd geleid door René Schalk, als hoogleraar verbonden aan de universiteit en aan Tranzo.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.