Collateral damage

En? Veel last van spam? Nee hè. Ik ook niet. hooguit één keer in de twee, drie dagen ploft een spammailtje in mijn inbox. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat zo’n 80 procent van alle e-mail uit spam bestaat. Hoe kan dat?

Het zijn de spamfilters die voor verlichting zorgen. En dat is maar goed ook, want de meeste spamfilters houden zo’n 99 procent van alle spam tegen. Kunt je nagaan wat er anders allemaal in je mailbox zou terechtkomen.

Spamfilters controleren woorden in e-mailberichten. Staat daar het Engelse woordje ‘sperm’? Aha, begrijpt het spamfilter: porno-spam, dus weg ermee. Dat werkt op zich prima, maar deze ‘wapenwedloop’ tussen spammers en de makers van spamfilters kent ook de nodige collateral damage.

Dat ondervond ooit de universiteit van Leiden. Lange tijd stonden men daar voor een raadsel. Hoe kwam het toch dat mailberichten, verzonden aan studenten die ‘cum laude’ waren afgestudeerd, niet bij de ontvanger aankwamen?

Na onderzoek ontdekte men dat de mailtjes door spamfilters werden onderschept en volautomatisch verwijderd. De uitdrukking ‘cum laude’ bleek de boosdoener. Met ‘laude’ had geen enkel spamfilter een probleem. Maar met ‘cum’ des te meer.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.