‘Psychische screening zwangere vrouwen nodig’

Zwangere vrouwen zouden niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch gescreend moeten worden. Angstige moeders hebben namelijk een minder evenwichtige werking van het autonoom zenuwstelsel, wat kan leiden tot verminderd fysiek en mentaal welzijn bij moeder en kind.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Marijke Braeken. Bij haar onderzoek droegen 190 vrouwen tijdens hun zwangerschap om de drie maanden 24 uur lang een hartmonitor om de werking van het zenuwstelsel te meten en te beoordelen. Na de geboorte kwamen de moeders met hun baby’s nog tweemaal naar het Babylab van Tilburg University.

Een ongebalanceerd zenuwstelsel kan zowel bij moeder als kind gepaard gaan met verminderd fysiek en mentaal welzijn. Mindfulness en lichte lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap kunnen daar echter bij helpen. Op basis van de onderzoeksresultaten adviseert de promovenda het fysiologisch en het psychologisch functioneren van zwangere vrouwen te screenen om het welzijn van moeder en kind te bevorderen.

Recentelijk deden twee andere UvT-promovendi ook al onderzoek naar het welzijn van baby’s in relatie tot gevoelens bij de zwangerschap. Hieruit bleek onder meer dat de relatie met het kind al in de zwangerschap te voorspellen was.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.