Oranjekoorts genetisch bepaald

We kunnen niets doen aan de Oranje-gekte romdom het WK. Als je veel van het stofje serotonine in je hersenen hebt, is de kans groot dat je kast volhangt met Oranje-outfits en je het liefst de hele dag Oranje tompouces eet. Dat blijkt uit een onderzoek van het Radboud Universitair Medisch Centrum (UMC).

Wie veel serotonine in zijn brein heeft, is gevoeliger voor massatrends – waaronder de hectiek rondom het WK – en vatbaarder voor groepsgedrag. “We onderzoeken al jaren in hoeverre genetische ‘opmaak’ de gevoeligheid voor de omgeving beïnvloedt”, legt neurowetenschapper Judith Homberg uit aan nu.nl.

Eerdere onderzoeken wezen al uit dat sprinkhanen – van nature solitaire wezens – ineens groepsgedrag vertonen als hun serotoninegehalte stijgt en een rat – die bijvoorbeeld eerst de voorkeur gaf aan kaas – al snel overstapte op een voorkeur voor worst als een soortgenoot dat liever at.

Mensen met minder serotonine in de hersenpan zijn logischerwijs minder beïnvloedbaar door de massa. Je zult hen dan ook minder snel tegenkomen in Oranjekroegen voor een groot scherm met bier en bitterballen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.