Mindfulness voor angstige diabetici

Wereldwijd zijn er 366 miljoen mensen met diabetes. Naar verwachting zal dat aantal de komende jaren snel groeien. Mindfulness kan helpen bij de vermindering van emotionele klachten bij diabetespatiënten, constateert Jenny van Son in haar proefschrift.

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een chronische stofwisselingsziekte. Alleen al in Nederland kampen zo’n 800.000 mensen met deze aandoening. Een op de drie patiënten heeft naast de fysieke symptomen ook last van negatieve gevoelens. Van Son: “Bij diabetes komen vaak emotionele klachten voor, zoals somberheid, angst en algemene of diabetes-gerelateerde stress.” Die emotionele klachten zorgen er vaak voor dat diabetespatiënten minder goed voor zichzelf zorgen, waardoor de fysieke klachten toenemen.

Mindfulness-therapie

Emotionele stabiliteit is dus belangrijk voor de gezondheid van diabetespatiënten. Van Son ontdekte dat een beetje mindfulness wonderen kan verrichten. Vooral Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) leidt tot goede resultaten. Hierbij krijgen patiënten tijdens een acht weken durende groepsinterventie een goede beoefening van mindfulness aangeleerd. Van Son: “Mindfulness wordt gedefinieerd als het geven van niet-oordelende aandacht aan alle ervaringen in het huidige moment. Hoewel mensen verschillen in de mate waarin zij van nature op deze manier aandachtig zijn, kan dit getraind worden door het beoefenen van meditatie.”

Minder angst

Jenny van Son onderzocht het effect van mindfulness voor mensen met diabetes in de DiaMind-studie (Diabetes en Mindfulness). In deze studie werden 139 diabetespatiënten met een verminderd emotioneel welbevinden willekeurig in een groep ingedeeld: een groep die MBCT ontving of een wachtlijst-controlegroep die de interventie acht maanden later kreeg. De resultaten zijn volgens Van der Son positief: “MBCT was effectief in het verminderen van symptomen van somberheid, angst en algemene stress en het verbeteren van de gezondheidssituatie. Daarnaast komt naar voren dat deze effecten in ieder geval tot een periode van zes maanden na de interventie behouden blijven.” Er werden geen aanwijzingen gevonden dat mindfulness ook helpt tegen fysieke klachten.

Jenny van Son promoveerde aan Tilburg University. Titel van haar proefschrift: DiaMind. Is Mindfulness valuable for people with diabetes and concomitant emotional distress?

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.