“Leest, mensch!”: boeken voor de zomer

Het is een misvatting dat de zomer er is om met een Jill Mansell-chick flick of een ‘literaire’ thriller aan het zwembad te liggen, vindt onze international editor en literatuurwetenschapper Jozien Wijkhuijs. Juist in de onbeperkte vrijheid van de zomermaanden heeft je normaal zo overvolle brein ruimte voor iets dat echt hout snijdt. Natuurlijk zet ze graag wat tips voor je onder elkaar.

Why be happy if you could be normal? – Jeanette Winterson
Jeanette Winterson heeft allereerst een hele goede neus voor boektitels. Haar debuut heet Oranges are not the only fruit, en heeft in grote lijnen hetzelfde verhaal als dit boek. De kleine Jeanette werd geadopteerd door ouders uit een Pinkstergemeente, en werd opgevoed om uiteindelijk missionaris te worden. Ze ontdekte al vroeg dat ze op vrouwen viel en hierom maakte haar moeder haar jeugd tot een hel. Oranges was hier de semi-autobiografische fictiebewerking van, Why be happy zijn meer Wintersons daadwerkelijke memoires. Ondanks het loodzware thema is het boek grappig, hoopgevend en enorm verhelderend. “A tough life needs a tough language—and that is what poetry is. That is what literature offers—a language powerful enough to say how it is.” En zo is het.

La Superba – Ilja Leonard Pfeijffer
Winnaar van de Libris literatuurprijs 2014. Eén van de meer ingewikkelde boeken uit dit rijtje, maar zeker ook één van de mooiste. Pfeijffer fietste met zijn vrouw naar de Italiaanse stad Genua en vestigde zich daar.  La Superba is een lofzang op de stad, waarin de schrijver met veel bravoure allerlei literaire stunts laat zien. Tel dit op bij een plot waarbij de hoofdpersoon langzaam het afvoerputje van de stad in wervelt, een pallet aan mooie zinnen en een aantal bizarre personages en je hebt het beste boek van 2014.

Uitzien met D – Mischa Andriessen
Mocht je je deze zomer eens aan poëzie willen wagen is dit een mooie bundel. Uitzien met D heeft twee hoofdpersonen, de ‘ik’ en ‘D’, die een eeuwig durende zomer lang zich slechts begeven op een balkon, in de tuin eronder en bij de vijver in die tuin. Het is warm, het is traag, de twee bewegen zich steeds anders ten opzichte van elkaar. Andriessen dicht in begrijpelijke taal, maar toch met een hoop diepere lagen. Zeer de moeite waard om eens uit te proberen.

Are you experienced? – William Sutcliffe
Dood- en doodzonde dat dit boek overal voor twee euro of minder wordt weggedaan. Kom je een stapeltje tegen, neem er drie mee en deel het uit. Goedkoper dan een rondje bier en minstens zo leuk. Are you experienced, of Ben je ervaren zo je wilt, is een zuur boek over rondreizende jongeren in India. Dezelfde hostels, dezelfde bezienswaardigheden, dezelfde soa’s. Een mooi weetje is dat backpackers overal ter wereld heb boek als cult zijn gaan beschouwen, ook al zijn zij precies de groep waar Sutcliffe het op gemunt heeft. Geen wereldschokkende literaire parel, maar geweldig voor in de rugzak.

Tonio – A.F. Th. van der Heijden
Ja, het is een boek van ruim 600 pagina’s. En ja, het onderwerp leent zich minder voor het lang-leve-de-lol-maand juli. Je kunt het echter ook zo zien: nu heb je waarschijnlijk nog geen kinderen en maakt de angst om die te verliezen de lezing van Tonio waarschijnlijk nog niet schier onmogelijk. De pijn van Van der Heijden snijdt door de lezer heen en is voelbaar in iedere zin van de roman. Van der Heijden kon simpelweg niet anders dan schrijven, en dat wordt pijnlijk duidelijk. Anders dan met andere romans die uit zo’n sterke urgentie voortkomen, blijft Tonio literair interessant en loopt het als een trein. Nu heb je tijd voor deze lijvige roman, dus lees hem. Je krijgt er geen spijt van.

Twee oude vrouwtjes – Toon Tellegen
Ok, je bent niet overtuigd. Je wilt simpel, het is juli, verdulleme! Nou ok dan. Twee oude vrouwtjes van schrijver en dichter Toon Tellegen is een overzichtelijk boekje met korte verhalen over, je raadt het al, twee oude vrouwtjes. Ze leven een innig verstrengeld leven, hoe dit komt weet je niet en hoe ze het volhouden weten ze zelf niet. De korte verhaaltjes ogen als Tellegens jeugdverhalen over de egel en de mier, maar met die vorm houdt Tellegen je voor de gek. Net als ik toen ik zei dat slechts een simpel boekje was, trouwens. Alles zit in deze vertellingen: liefde, haat, leven, dood, vreugde en verdriet. En vooral heel veel zwarte humor.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.