University Colleges zijn een hit

University Colleges voor topstudenten worden steeds populairder. In vijf jaar tijd verdubbelde het aantal inschrijvingen tot ruim 3000. De ene na de andere Nederlandse universiteit ontwikkelt zo’n ‘het onderste uit de kan’-programma. Tilburg University heeft er al een: Liberal Arts and Sciences.

De University Colleges bieden een internationale groep studenten een brede, Engelstalige bacheloropleiding. Het curriculum is genereus: studenten kunnen kiezen uit soms wel 200 vakken. Doel is dat ze kennismaken met uiteenlopende disciplines. Dankzij kleine groepen en intensieve begeleiding is de uitval fors lager dan bij reguliere studies.

Zweinstein
De opleidingen zijn doorgaans twee keer zo duur als het wettelijke collegegeld van 1906 euro. Comfortabele huisvesting is daarbij inbegrepen. Prof. Hans Adriaansens richtte in 1998 de eerste op, in Utrecht. Ook staat hij aan de wieg van het University College Roosevelt in Middelburg, dat in de Volkskrant al werd vergeleken met Zweinstein. Adriaansens is blij dat zijn idee zoveel navolging vindt. “Het is goed dat studenten uitgedaagd worden. Daaraan is veel meer behoefte dan universiteiten altijd hebben gedacht.” De meerwaarde van de university collleges zit hem vooral in de persoonlijke benadering. “Op de traditionele universiteit is sprake van anonimiteit, weinig een-op-eenaandacht. Als je de juiste voorwaarden schept, dan zie je dat studenten meer kunnen en willen.” Maar, misschien nog belangrijker: je hoeft niet direct op je zeventiende een gewichtige carrièrekeuze te maken. “In de loop van drie jaar zoom je langzaam in op jouw eigen interessegebied. Het verklaart mede waarom de uitval op de University Colleges zo laag is.”

Het klinkt mooi. Toch is er ook kritiek: de University Colleges kunnen wel eens te elitair worden. “Prima dat universiteiten zich inspannen voor excellent onderwijs”, zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. “Maar er wordt door de University Colleges geselecteerd op centen in plaats van talenten.” Ook is hij bang voor tweedeling: studenten die er niet meteen uitspringen verdwijnen in de grijze massa.

LAS
Dean Alkeline van Lenning van Liberal Arts and Sciences snapt de populariteit van de University Colleges wel. “Deels is het een protest tegen de grootschaligheid. Een hernieuwde focus op kwaliteit.” Ze zet een kanttekening bij een recent artikel in de Volkskrant. “Zij plaatsten een kaartje met alle University Colleges in Nederland. Heel vreemd dat Tilburg daar niet bij staat. Formeel zijn we geen University College; we bieden geen huisvesting voor studenten. Maar dat doet Maastricht ook niet en die worden wel vermeld.”

Liberal Arts and Sciences start dit collegejaar met 90 studenten. Daarmee is er geen sprake van echte groei. Van Lenning ziet dat niet als probleem: “Wij maken de ‘persoonlijke benadering’ volledig waar. Professoren en studenten, iedereen kent elkaar. Dat is essentieel omdat de helft van onze studenten uit het buitenland komt. Daarmee onderscheiden we ons, want elders is de internationale inbreng kleiner.” Een te snelle groei strookt volgens haar niet met het karakter van de opleiding. “In Amsterdam neigt het alweer naar grootschaligheid. Dat moet je niet willen.”

Alkeline van Lenning deelt de vrees van elitarisme niet. “Omdat we niet residentieel zijn blijft LAS een integraal onderdeel van Tilburg University. Professoren die bij ons actief zijn, zijn ook verbonden aan andere faculteiten. Ideeën die ze bij ons in de opleiding opdoen, nemen ze mee terug naar hun thuisbasis. Daarbij komt dat we zeer betaalbaar zijn: die verdubbeling van het collegegeld is bij ons niet aan de hand.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.