Is MH17 ons 11 september?

De staatsrechtelijke, politieke en morele gevolgen van de ramp met vlucht MH17 zijn immens. Daarom krijgt het mastercollege Bestuur en Maatschappij van prof. Gabriël van den Brink (Tilburg Law School) dit jaar een bijzonder karakter. De cursus begint op dinsdag 2 september en is voor iedereen toegankelijk.

Een voorname reden om het mastercollege zo in te kleden is het overlijden van Willem Witteveen en zijn vrouw en dochter. Gabriël van den Brink: “Willem was voor ons allemaal een zeer gewaardeerde collega. Een beschaafde en zeer erudiete man. De collegereeks is óók een eerbetoon aan hem.”

Programma
De inhoud van de twaalf colleges is aansprekend. “Verschillende kanten van de ramp komen aan bod. We kijken zowel vanuit een geopolitiek perspectief als naar ‘kleine’, meer persoonlijke aspecten als rouwverwerking. De achterliggende vraag: in hoeverre is deze ramp een nieuwe 11 september? 9/11 heeft de publieke agenda ingrijpend veranderd. Geldt dat uiteindelijk ook voor 17 juli 2014?”

Tien hoogleraren ? en andere deskundigen ? laten hun licht schijnen over die vraag. Uit Tilburg komen onder meer Paul Scheffer (Europese Studies) en Erik Borgman (theoloog over hedendaagse vormen van rouwverwerking). Van buiten de campus zijn bijvoorbeeld Wim van de Donk (Commissaris van de Koning in Noord-Brabant) en Sjoerd de Jong bereid gevonden om mee te werken. “Sjoerd de Jong is journalist van NRC en gaat in op de rol van de media. Verder komen we te spreken over de implicaties voor de rol van politici. Hun opdracht is ineens een stuk zichtbaarder. In plaats van het obligate Vragenuurtje zien we nu Frans Timmermans die op indrukwekkende wijze de VN toespreekt.”

Initiatiefnemer Gabriël van den Brink stelt zelf de vraag of deze ramp leidt tot een terugkeer van de ‘Grote Politiek’ in ons land. “De Nederlandse politiek cijferde zichzelf steeds meer weg. ‘Burgerparticipatie’ was het nieuwe toverwoord. Diezelfde burgers kregen ook minder vertrouwen in de politiek. Morele vragen werden niet langer gesteld in politieke termen. Aan die tendens komt wellicht een eind door deze ramp en haar gevolgen.”

Openbaar
Over het waarom van de collegereeks zegt Van den Brink kort en krachtig: “Het motto van Tilburg University is: ‘Understanding Society’. Dat is precies wat we hier proberen te doen. We maken een begin met het duiden van deze tragische en complexe gebeurtenis.” Van den Brink nodigt alle belangstellenden, van binnen en buiten de campus, van harte uit om de colleges bij te wonen.

Op de foto: Gabriël van den Brink

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.