Luis in de pels én miljonair

De 20-jarige student Mark Gurman heeft een reputatie. Met speels gemak onthult hij de ene na de andere goed bewaarde Apple-verrassing. Pijnlijk voor een bedrijf dat ‘discretie’ hoog in het vaandel heeft staan. Inmiddels geldt Gurman als ’s werelds beste Apple-journalist. Zijn kennis en Fingerspitzengefühl maken hem naar verluidt miljonair, maar bij het bedrijf zelf zien ze hem liever gaan dan komen.

Op dinsdag 9 september heeft Apple weer een van haar gewiekste productpresentaties. Wie de Steve Jobs-biografie van Walter Isaacson heeft gelezen, kent het strategische belang van dit circus. Een zaal vol dolenthousiaste medewerkers kickt op alles wat beweegt. Als klap op de vuurpijl komt een nieuw product uit de hoge hoed dat ons leven weer voorgoed zal veranderen. Helaas zit Apple nu met een party pooper.

Glazen bol
Naast student Informatietechnologie is Mark Gurman journalist. Hij schrijft voor 9to5Mac.com, een site voor verstokte Apple-adepten. Daar weet hij ruim van te voren exact te voorspellen wat de volgende zet van Apple zal zijn. Gurmans gave komt voort uit een regelrechte obsessie. Nadat hij als 11-jarige zijn eerste iPod cadeau kreeg (een ‘hub’ in Apple-termen) dompelde hij zichzelf volledig onder in de geheime wereld van het superbedrijf. Zo keek hij op YouTube honderden keren naar de introductie van de eerste iPhone door Steve Jobs. Hij ontwikkelde een intuïtie die hem afgelopen jaren primeur na primeur bezorgde. Siri, de iPad en het loslaten van Google Maps door Apple-Gurman zag het allemaal ruim van te voren aankomen.

Uiteraard is Gurman terughoudend over zijn werkwijze. Het staat vast dat hij een fijne antenne heeft voor wat er op de sociale media gebeurt. Hij weet de kleinste nieuwsbronnen feilloos te vinden en staat in de ‘Top 20 Under 20’ van Twitter. “In een andere wereld zou hij een geweldige oplichter zijn” zegt zijn baas over hem. Apple vindt dat blijkbaar ook. Bij de prestigieuze productlanceringen is Gurman niet welkom. Het bedrijf uit Palo Alto negeert hem. Gurman vindt die houding krampachtig en teleurstellend. “Maar houdt het me tegen? Duidelijk niet.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.