Carpe diem, Platolofdar!

In een grijs verleden (1987) richtte ik met een aantal vrienden Plato op. Het is denk ik het leukste wat ik in mijn studententijd heb gedaan. Daarnaast zat ik een paar jaar in de Faculteitsraad van de juridische faculteit; ben ik mentor geweest, student-assistent; heb ik skireizen voor studenten georganiseerd, spectaculaire juristenfeesten op poten gezet en nog zo het één en ander. Heel veel op stap met vrienden, met als vaste uitvalsbasis Polly Maggoo. O ja, natuurlijk ook nog colleges gevolgd, tentamens gedaan en afgestudeerd in fiscaal recht. Al met al zes jaar feest, prachtige tijd. Onvergetelijk.

OK. Al dat soort dingen doen tijdens je studentenjaren kost extra tijd. Mijn studieschuld werd echt hoog. Maar wat maakt dat uit als je daarna nog heel lang mag werken- tijd genoeg om alles terug te betalen. Dus afdronk: zes jaar lol gehad, prachtige tijd, veel vrienden gemaakt, bul gehaald, daarna aan het werk in een leuke baan. Prima.

Kan dat nu niet meer? Onzin. Ja, ik weet heus wel dat er enorme druk op de huidige generatie studenten wordt uitgeoefend om zo snel mogelijk af te studeren, op straffe van… Maar toch. Straks, na je studietijd, mag je werken tot vermoedelijk je 70e of 72e. Nee, dat is niet overdreven, sla de krant maar eens open. Dat is ergens tussen de 45 en 50 jaar werken na je afstuderen, oftewel: heel erg lang!

Moraal: geniet met volle teugen van het studentenleven. Ondanks het gezeur van de overheid en wellicht van je ouders. Word lid van Plato, Olof, Vidar, kies wat bij je past. Leef. Ontdek. Doe. Geniet. En ja: haal daarnaast voldoende studiepunten om door te kunnen, want vijftig jaar lang vakken vullen is ook niet alles. Zoek en vindt de juiste balans, het juiste tempo. Als een speer afstuderen? Zinloos. Niet afstuderen? Nog erger. Maak er wat moois van deze jaren, iets waar je over pakweg 25 jaar nog met veel plezier aan kunt terugdenken. Just do it!

Niek van Keulen is alumnus van Tilburg University.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.