Steeds meer buitenlandse wetenschappers werkzaam op TiU

Steeds meer buitenlandse wetenschappers werkzaam op TiU

De VSNU (vereniging van Nederlandse universiteiten) kopte vorige week in een persbericht: “Nederlandse onderwijs en onderzoek steeds internationaler”. De strekking: het aantal internationale wetenschappers werkzaam aan Nederlandse universiteiten is met de helft toegenomen in de jaren 2007-2013. Univers onderzocht of Tilburg University deze landelijke trend volgt.

Wat blijkt: de groep internationale wetenschappers aan Tilburg University werd in die jaren ook groter. En dat is logisch: zowel de VSNU als Tilburg University vinden internationalisering belangrijk. “De internationalisering van het wetenschappelijke personeel past bij de ambitie om tot de top 5 van de wereldwijde kenniseconomieën te behoren”, schrijft de VSNU. Internationalisering is op Tilburg University één van de pijlers van het strategisch plan.

Uit onderzoek van Univers blijkt dat de groep buitenlandse wetenschappers aan Tilburg University in dezelfde periode met de helft is toegenomen. Het gaat om 100 extra fulltime plaatsen (fte). Volgens het onderzoek van de VSNU is ruim een op de drie van het wetenschappelijk personeel buitenlands. Dat zie je ook bij Tilburg University, terwijl in 2007 dit nog maar een op de vier was.

Faculteiten

De kleinste groep buitenlandse wetenschappers bevinden zich bij de Tilburg School of Catholic Theology. Op die faculteit heeft 80 procent van de wetenschappers een Nederlandse nationaliteit.

Tilburg School of Economics heeft de meeste internationale wetenschappers van alle faculteiten van Tilburg University. Bijna de helft van het wetenschappelijk personeel is niet-Nederlands. Deze cijfers sluiten aan bij de landelijke cijfers van het VSNU: “Uit de nieuwe cijfers blijkt dat met name de technische, de natuurwetenschappelijke en de economische sectoren het hoogste percentage buitenlands wetenschappelijk personeel hebben”, zegt de VSNU.

Promovendi

Volgens de VSNU zijn de meeste buitenlandse wetenschappers te vinden bij promovendi: bijna de helft van alle promovendi is buitenlands. Op Tilburg University is dit percentage 41 procent. Bij de economische faculteit is dit percentage zelfs nog hoger. Ruim zeventig procent van de promovendi bij TiSEM had in 2012 geen Nederlands paspoort. De kleinste groep internationale promovendi bevindt zich bij de psychologische faculteit. Daar is 19 procent van de promovendi buitenlands.

Hoewel de promovendi voor grote mate bestaan uit buitenlandse studenten, wijkt de stijging niet af van de landelijke trend: de promovendi namen in de gemeten periode met 52,4 procent toe en het totale wetenschappelijke personeel met 52 procent.

De cijfers zijn gebaseerd op data afkomstig van SAP/HR Tilburg University.

Tekst en onderzoek: Marlies de Brouwer

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.