Twee miljoen voor opruimen plastic soep

De Delfste student Boyan Slat heeft twee miljoen opgehaald om met zijn zelfbedachte machine de plastic soep op te ruimen. Via crowdfunding maakten maar liefst 38.000 mensen geld over voor het schoonmaken van de Grote Oceaan.

De plastic soep, ook wel de drijvende vuilnisbelt genoemd, is de grote hoeveelheid plastic afval die in onze oceanen drijft. Het afval zorgt voor zowel ecologische als economische problemen. Jaarlijks sterven er duizenden dieren aan het inslikken van het plastic en lijdt de visvangst een schade van 1,27 miljard dollar.

Vorig jaar ontwierp Slat een machine met lange drijvende armen waarmee het plastic afval uit de zee wordt gevist. Het afval kan hierop verkocht en weer gerecycled worden. Om zijn idee ten uitvoer te brengen, had Slat minstens twee miljoen dollar nodig. Dat bedrag bereikte hij donderdag. Met het geld kan de student beginnen aan de bouw van een pilotversie van het apparaat. De testversie wordt op kleinere schaal gebouwd en krijgt armen van 5 tot 10 kilometer lang. Als de machine goed bevalt en er meer geld beschikbaar komt, zal het apparaat uiteindelijk op de beoogde schaal worden gebouwd, met armen van maar liefst 100 kilometer lang.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.