Onderwijsbegroting 2015: vooral heel voorlopig

Voor het onderwijs heeft het kabinet circa € 2 miljard ‘vrijgemaakt’. Dat geld moet terechtkomen “waar het hoort: in de klas en de collegezaal”. In mooie bewoordingen wordt geschermd met wat getallen en een handjevol voorstellen. Echter, de wetenschap komt er karig vanaf: “Daar kijken we in 2015 wel even naar,” lijkt de boodschap.

Er wordt gepronkt met 115 miljoen euro voor lerarenbeurzen, meer aandacht voor toptalenten op alle niveaus, modernisering en excellentieprogramma’s binnen het mbo. Dat de basisbeurs vervalt wordt koeltjes vermeld, kort daarna volgt het wellicht geruststellende detail dat de aflosperiode van 15 naar 35 (sic!) jaar gaat. Dat betekent dan weer dat de maandelijkse aflossing daalt, van maximaal 12% van het maandinkomen naar 4%.

De wetenschap
Heel fijn allemaal. En de wetenschap? Komt die ook terug in het verhaal? Het wordt inderdaad genoemd. Zo lezen we dat de rol van wetenschap bij het oplossen van maatschappelijke uitdagingen steeds groter wordt en de problemen complexer. Daarom wil het kabinet de rol van de wetenschap accentueren door met kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke overheden een wetenschapsagenda op te stellen. Dat moet dan leiden tot thema’s waarop de wetenschap zich in de toekomst gaat richten. We zijn benieuwd hoe dat uit gaat pakken. ‘Accentueren’, het klinkt vooral als beleidstaal. Net als een ‘wetenschapsagenda’ met relevante thema’s. Maar hoeveel body het uiteindelijk heeft?

Onduidelijkheid
Kritisch waren ook de landelijke studentenorganisaties en de Vereniging van Universiteiten (VSNU). De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is gefrustreerd over de begroting: “Ondanks het voornemen van Bussemaker blijkt dat er geen extra investeringen in het hoger onderwijs komen.” Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is teleurgesteld: “Momenteel is alleen duidelijk dat studenten meer moeten betalen, maar eerst moet helder zijn wat ze hier precies voor terug krijgen”, aldus de ISO-voorzitter. Ook de VSNU is daar kritisch over. Zij roept het kabinet op om snel duidelijkheid te bieden over de precieze uitwerking van de afschaffing van de basisbeurs en het daarvoor in de plaats gekomen studievoorschot.

Wat gaat er komen? We wachten af!

Links
– Prinsjesdag 2014: alle stukken
– Onderwijsbegroting 2015 (pdf)

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.