Onderzoek om te lachen

Wat gebeurt er in de hersenen van mensen die in een geroosterde boterham het gezicht van Jezus zien? Is kattenbezit slecht voor de mentale gezondheid? Vannacht zijn in de Verenigde Staten weer de Ig Nobelprijzen uitgereikt.

De Ig Nobelprijs wordt elk jaar een week voorafgaand aan de uitreiking van de échte Nobelprijzen toegekend aan onderzoek waar je in eerste instantie om moet lachen, maar je vervolgens toch aan het denken zet. Het gaat om écht onderzoek.

Bananenschillen
Zo gaat de Ig Nobel Natuurkundeprijs dit jaar naar Japanse wetenschappers, die de hoeveelheid wrijving tussen een schoen en een bananenschil en tussen een bananenschil en de vloer meten, op het moment dat een persoon op een bananenschil stapt die op de vloer ligt.

Hondenpoep
En hebben honden een voorkeur voor het in lijn houden van hun poep en plas in de richting van het noord-zuid gerichte aardmagnetische veld? Duits/Tjsechische onderzoekers ontvingen hiervoor de Ig Nobel Biologieprijs.

Varkensvleesreepjes
Nog eentje: de Ig Nobel Geneeskundeprijs. Die was voor onderzoek naar het behandelen van een persisterende bloedneus met neustampons, in de vorm van gepekelde varkensvleesreepjes.

Lees de volledige lijst van Ig Nobelprijswinnaars 2014 hier.

Nederland
Er waren dit jaar geen Nederlanders onder de winnaars. Maar zaterdag 20 september wordt in Leiden, tijdens de Nederlandse Ig Nobel Night wel teruggeblikt op de ceremonie en worden de winnende onderzoeken besproken in een uitgebreid podiumprogramma.

Te gast is onder meer Mirjam Tuk, die in 2011 de Nederlandse Ig Nobelprijs voor Geneeskunde won met haar onderzoek dat je betere beslissingen neemt met een volle blaas.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.