Muurbloempje

De jongens die bij trefbal als eerste worden gekozen, zijn altijd dezelfde. Het zijn precies deze jongens die op fuiven de leukste meisjes ten dans vragen en als eerste van de klas tongen. En ook de achterblijvers (M/V) zijn altijd hetzelfde. De jongens zijn sukkels, de meisjes muurbloempjes.

Onder universiteiten werkt het inmiddels precies hetzelfde. De Nederlandse universiteiten gedragen zich al een tijdje als kinderen aan de vooravond van hun puberteit. Er zijn universiteiten die vroeg puber zijn. Delft, Rotterdam en Leiden bijvoorbeeld. Zij hebben al jaren plannen om intensief samen te gaan werken. Ieder hebben ze hun eigen kracht: Leiden heeft de traditie, Delft de technische kennis en Rotterdam de economische knowhow. De twee Amsterdamse universiteiten zijn ook vroeg puberaal, zij wilden op bètagebied samenwerken en proberen nu uit alle macht de populaire Technische Universiteit Eindhoven daarin te betrekken.

Je hebt in elke groep ook meelopers. De jongens en meisjes die gaan zoenen, simpelweg omdat de rest van de klas al aan het zoenen is. De Radboud Universiteit en de Universiteit Wageningen bijvoorbeeld. Een goedaardig en bescheiden duo dat zichzelf de naam ‘Food Valley’ meegaf. Of de universiteiten in Twente of in Groningen. Van hetzelfde laken een pak; ze waren bang om alleen over te blijven en vonden elkaar.

Dan heb je nog twee types. Allereerst het meisje dat het oprecht niets uitmaakt, omdat zij zich beter voelt dan de rest. De Universiteit Utrecht; de grootste universiteit van het land met een rijke historie en hoge noteringen op de rankings. Ten tweede is er de jongen die al sinds mensenheugenis met het buurmeisje vrijt. In Nederland is dat de Universiteit Maastricht, die op Europa en samenwerking in de Nederlands-Belgisch-Duitse grensregio is gericht.

En dan blijft er ééntje over, die eigenlijk niets durft. Het meisje dat aan de zijkant staat, blijft toekijken en dan dromend van een zoen naar huis gaat. Dat meisje, dat is Tilburg University. Het is het meisje dat in de wolken is met die ene zoen van die populaire jongen en niet ziet dat het slechts een afleidingsmanoeuvre is. De samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven ? in ’s lands belangrijkste kennisregio ? is weliswaar een mooie. Maar de TU/e heeft alweer twee nieuwe assertievere vriendinnen aan de haak geslagen: de UvA en de VU. Tilburg blijft verweesd achter, met een voormalig nonnenklooster in een schattig provinciestadje als nieuwe gooi naar echte populariteit.

Door: Henk Strikkers

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.