Doe mij ook een student

Zo’n 80 studenten hebben zich aangemeld om te gaan wonen in woonzorgcentrum Vreedenhoff in Arnhem. In ruil voor een goedkoop appartement, doet elk van hen een aantal uren per maand vrijwilligerswerk voor de ouderen die er ook wonen. Het wonen heeft daardoor twee voordelen: de student woont goedkoop en de ouderen krijgen extra hulp.

In België bestaat het ook al. Daar gaat het een stapje verder en heet het hospitawonen. In Gent wonen studenten bijvoorbeeld één op één in bij een bejaarde. Doel is dat ouderen daardoor zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. In ruil voor een lagere huur springt de student bij in het huishouden als handig duizend-dingen-doekje: boodschappen halen, koken, een klusje doen. „Ideaal voor studenten die graag in een huiselijke sfeer wonen, met gemeenschappelijk gebruik van de keuken en de badkamer,” aldus een woordvoerder van de gemeente Gent.

Komen we als vanzelf aan in het plaatsje Odoorn (Drenthe). Daar runnen studenten van verschillende zorgopleidingen een deel van woonzorgcentrum De Paasbergen. Normaal doen betaalde krachten dat, nu dus studenten, gratis. Doel is: “het bieden van een waardevolle stage.” Dat de studenten niet boventallig zijn, niets kosten en het de directie in staat stelt contracten van reguliere verzorgers niet meer te verlengen, wordt niet vermeld.

Nu ben ik net vijftig geworden, dus wil ik ook wel een student. Veel beter tegen de eenzaamheid die met schrijven gepaard gaat dan een hondje. Studenten zijn bijvoorbeeld zindelijk, ze blaffen niet en willen – daar ga ik in ieder geval wel van uit – niet de hele tijd je gezicht aflikken. Maar dan graag wel een studentje dat ’s nachts opgekruld naast mijn bed ligt, in een rieten mand. Dat lijkt me wel wat. Op zaterdagochtend samen naar de slager. Ik binnen om een parmezaanse ham te kopen, terwijl die lieverd trouw buiten wacht tot het baasje terugkomt. ’s Middags samen wandelen in de Waranda. Ik met een balletje in de hand, terwijl mijn student blij voor me uit rent. Interesse? Meld je dan nu aan!

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.