OV-chipkaart: Makkelijker kunnen we het niet maken

Het papieren treinkaartje mag verdwijnen, zo besluit het College van Beroep voor het Bedrijf vandaag. Dat de OV-chipkaart een onhandig ding is, is geen reden om de oude vertrouwde kaartjes terug te halen.

Reiziger Mendel Mobach (tevens ICT’er met kennis van het openbaar vervoer) begon een zaak tegen NS. Volgens hem voldoet de huidige OV-chipkaart niet aan de Europese regelgeving. Reizigers kunnen niet goed controleren of ze ingecheckt zijn en dat leidt tot oneerlijke boetes. Mobach krijgt hierin gelijk van de rechter. De incheckzuilen tonen je ‘reisrecht’, maar doen dat eigenlijk niet goed genoeg.

Conducteur aanspreken
Het college wijst erop dat reizigers boetes kunnen voorkomen door even aan de conducteur te vragen of ze (wel/niet) zijn ingecheckt. De NS gaat hun treinpersoneel hierover binnenkort beter instrueren. Probleem opgelost, zou je denken. Maar er zit toch nog een addertje onder het gras. Dat blijkt uit de reactie van reizigersorganisatie Voor Beter OV op nu.nl. Reizigers die hun kaart willen controleren moeten na het instappen meteen de conducteur aan spreken, stelt voorzitter Rikus Spithorst. “Maar conducteurs zijn meesters in het onvindbaar zijn.” Meestal tref je een conducteur pas als hij daadwerkelijk de plaatsbewijzen komt controleren. En dan heb je als reiziger dus eerst het recht om te zien of het inchecken is gelukt. Mocht blijken dat je niet bent ingelogd? Dan ben je officieel te goeder trouw.

Ingewikkeld. “Het maakt het vak van conducteur een stuk moeilijker”, zegt Voor Beter OV er droogjes bij. Om daar dan meteen aan toe te voegen dat de slimme reiziger nooit meer betrapt kan worden op zwartrijden. Lekker makkelijk, die OV-chipkaart. Het CBb zegt in het vonnis van vandaag ook nog: ‘Daarnaast moet de NS bij het loket de mogelijkheid laten bestaan om na een reis een gratis uitdraai van de informatie op de OV-chip te laten maken.’ Een papieren ‘kaartje’ dus.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.