Bob Dylan inspireert wetenschappers

In het geheim songteksten in wetenschappelijke publicaties verstoppen? Vijf Zweedse wetenschappers doen het al jaren. Wie voor zijn emeritaat de meeste Dylanreferenties in de publicatielijst heeft, wint een lunch.

Jon Lundberg en Eddie Weitzberg, beiden hoogleraar bij de afdeling Fysiologie en Farmaceutica aan het Karolinska Institutet in Zweden, verstopten 17 jaar geleden voor het eerst een songtekst van Bob Dylan in een wetenschappelijke publicatie. Het begon met een artikel in Nature Medicine, met de titel: ‘Nitric Oxide and Inflammation: The answer is blowing in the wind’. Dat deden ze omdat ze fan zijn van Dylan. “En de titel paste perfect,” aldus Weitzberg.

A simple twist of fate
Jaren na die publicatie lazen Lundberg en Weitzberg een stuk met de titel ‘Blood on the tracks: a simple twist of fate’. Geschreven door de twee collega’s Jonas Frisén en Konstantinos Meletis, die ook geïnspireerd waren door Dylan.

Lundberg en Weitzberg pikten het op en zetten door met wat ze zelf eerder begonnen waren. ‘The times they are a-changin’ wisten ze als titel te gebruiken voor een artikel. De wetenschappers stuurden ook een e-mail naar de auteurs van het stuk met de bloederige titel. En schreven daarmee een competitie uit. Wie voor zijn emeritaat de meeste Dylanreferenties in zijn publicatielijst heeft wint een lunch, kondigden ze aan.

De reactie die volgde was – vanzelfsprekend – een artikel met een bijzondere titel. Dit ging (en gaat nog steeds) zo door. Een tijd later kwam een vijfde wetenschapper in beeld: Kennet Chien, hoogleraar Cardiovasculair Onderzoek. Die wist niets af van de wedstrijd, maar gebruikte zelf ook al quotes van Dylan. Chien voegde zich bij de competitie. Nu zijn ze dus met zijn vijven.

Moderne Shakespeare
Doen dit soort grapjes dan geen afbreuk aan de wetenschappelijkheid van de artikelen? Valt mee. De onderzoekers doen het voornamelijk in artikelen die ze schrijven over onderzoek van andere wetenschappers. Ook is de referentie altijd gelinkt aan de wetenschappelijke inhoud. Het moet “de boodschap versterken en de kwaliteit van het stuk verhogen, niet andersom,” aldus Frisén.

Waarom Bob Dylan? Omdat hij de Nobelprijs voor de literatuur zou moeten winnen, of omdat hij een moderne Shakespeare is, aldus de wetenschappers. Geïnspireerd? De wedstrijd staat open voor eenieder, laten de vijf weten. Stuurt u ze vooral een e-mail.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.