Laatste kans: pak die basisbeurs!

Middelbare school afgerond, maar eerst een tussenjaar? Dan loop je heel wat gratis geld mis. Tenzij je je nu toch inschrijft voor een opleiding of studie. Je krijgt dan namelijk de volle 3 of 4 jaar basisbeurs! Ook als je dit jaar nog helemaal niet gaat studeren. Als je op papier al begonnen bent, ben je namelijk binnen. Vier jaar studiefinanciering is dik 13.000 euro. Snel verdiend! Het is een sluiproute waar je nu nog gebruik van kan maken. Vanaf september 2015 is het over met de pret.

Dat de studiefinanciering afgeschaft wordt wisten we al een tijd. Vanaf september 2015 is het zo ver: studenten krijgen vanaf dan een studievoorschot. Misleidend woord voor een lening die je volledig terug moet betalen. Van kwijtschelding voor elke student is dan geen sprake meer. Voor het mbo blijft de basisbeurs bestaan, maar het gratis geld van de basisbeurs verdwijnt voor studenten hbo en wo.

Meeliften op de oude regeling
Zo ver is het nog niet. Dit studiejaar heb je nog geluk. Ben je namelijk net met een bacheloropleiding begonnen, dan krijg je de volle drie (wo) of vier jaar (hbo) basisbeurs. Die netjes kwijtgescholden wordt als je je diploma binnen tien jaar haalt. Zit je in een tussenjaar, dan kan je hier op meeliften. Als je namelijk op papier begonnen bent met een opleiding, val je onder de oude (de huidige) regeling. Oók als je na een maand stopt en volgend jaar wel weer verder kijkt. In de tussentijd kan je dan bijvoorbeeld skileraar worden of een reis maken. Nrc.next schrijft over jongeren die het doen: de basisbeurs veiligstellen en dan een tussenjaar in duiken.

Sluiproute
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is bekend met “deze sluiproute naar een tussenjaar”. Hoe intensief die bewandeld wordt, weten ze nog niet. Wel weten ze dat het “alleen dit jaar kan.” Dat is dus omdat studenten vanaf september 2015 altijd onder de nieuwe regeling vallen. DUO bevestigt telefonisch dat studenten die in het huidige studiejaar met een opleiding beginnen, onder de oude regeling vallen. Kortom: je basisbeurs is veilig als je al ingeschreven staat, maar ook als je bijvoorbeeld in februari 2015 met een opleiding begint. Een kleine overweging van DUO: “Het is nog wel onder voorbehoud. We hebben het nog niet zwart op wit doorgekregen van de overheid. Al denken we wel dat het zo zal lopen.” DUO neemt de wetswijziging omtrent het terugbetalen van studiefinanciering als voorbeeld. “Wat je toen zag, is dat studenten die vóór 2009 studiefinanciering ontvingen, nog onder de oude regels vielen. We verwachten dat dit ook nu zo zal zijn.”

Tel uit je winst!
Zit je momenteel in een tussenjaar? Dan is het dus wellicht de moeite om je toch alvast in te schrijven (en zo snel mogelijk weer uit te schrijven). Een maand collegegeld is hooguit 250 euro. Vier jaar studiefinanciering is dik 13.000 euro. Snel verdiend!

Zodra DUO meer weet, meldt ze dat op haar website. Tot die tijd de vraag: inschrijven om je basisbeurs veilig te stellen? Het is vrijwel zeker een goed idee. Neem dus gewoon de gok! Ze roepen het immers bij wijze van om: laatste kans: pak die basisbeurs!

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.