Wetsvoorstel studiefinanciering raakt iedereen

Eerstejaars die vanaf 1 september 2015 aan een studie beginnen krijgen geen basisbeurs meer. Ze vallen onder het voorschotregiem. Echter: de Landelijke Studenten Vakbond wijst erop dat feitelijk álle studenten worden geraakt door de plannen. Dat komt doordat de aftrek van studiekosten wordt afgeschaft.

In het huidige stelsel kunnen studenten die studiefinanciering ontvangen studiekosten (zoals collegegeld en boeken) aftrekken van de belasting. Als de plannen van Bussemaker doorgaan, dan kan dat straks niet meer. In tegenstelling tot het studievoorschot is er hier geen sprake van een overgangsregeling. De aftrek van studiekosten verdwijnt direct, voor alle studenten die studiefinanciering hebben. Tom Hoven, voorzitter van de LSVb: “Minister Bussemaker is blijkbaar niet tevreden met het bezuinigen op een nieuwe lichting, ze wil ook de huidige studenten pakken. Het verdwijnen van de studiekostenaftrek zet het studenteninkomen nog verder onder druk.”

Eerder meldde de vakbond al dat het nieuwe leenstelsel in strijd is met de kinderrechten en hoe de haastige invoering ervan miljoenen extra kost. De LSVb slijpt de messen nu 14 november dichterbij komt. Die vrijdag houdt zij samen met 13 andere organisaties een grote Manifestatie tegen het Leenstelsel op het Malieveld in Den Haag. Voorafgaand aan de protestdag ondertekenden al ruim 26.500 studenten de petitie tegen de kabinetsplannen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.