Taart University

Er zijn universiteiten die de maanden augustus en september met vertrouwen tegemoet zien. De Universiteit Leiden is daarvan een voorbeeld. In de nazomermaanden worden steevast de universitaire rankings bekendgemaakt. Al jaren behaalt de Universiteit Leiden in al die vermaledijde lijstjes goede scores.

Eigenlijk weet iedereen in hoger-onderwijsland dat universitaire rankings een compleet vervormd beeld geven van de werkelijke onderwijs- en onderzoekskwaliteit van een instelling. Het probleem is dat dit voor de buitenwacht minder geldt. De media koppen steevast: ‘Universiteit Leiden beste Nederlandse universiteit’, ‘Universiteit van Amsterdam beste Nederlandse universiteit’ en ‘Universiteit Utrecht beste Nederlandse universiteit’. Natuurlijk zonder enige verantwoording af te leggen over hun ambigue berichtgeving. Het vreemde is dat universiteiten daaraan vrolijk meedoen. Zij publiceren ronkende persberichten over hun notering wanneer ze op een ranglijst zijn gestegen en zwijgen als ze dalen.

Er zijn ook universiteiten die de maanden augustus en september altijd met angst en beven tegemoet zien. Tilburg University bijvoorbeeld. Als Tilburg zichzelf wil terugzien op een ranglijst moet er immers tientallen seconden lang gescrolld worden. In de Shanghai Ranking stond Tilburg dit jaar ergens tussen plek 400-500, in de QS Ranking werd plek 367 behaald en in de Times Higher Education Ranking moest Tilburg het doen met een plek tussen 276 en 300.

Toen het Tilburgse universiteitsbestuur dan ook zag dat men door Elsevier – op basis van erg wankel onderzoek – was uitverkoren tot beste specialistische universiteit van Nederland, moet er een glimlach op de gezichten zijn verschenen. Tilburg negeerde de internationale rankings en sloeg bij de Elsevier-lijst extra hard op de trom. Er werd een jubelpersbericht opgesteld, maar dat was niet genoeg. Het personeel van de beste specialistische universiteit van Nederland werd per e-mail op de hoogte gesteld van een ‘taartmoment’.

En dus was men plotsklaps alle slechte resultaten vergeten. Trots werden in het Cobbenhagengebouw de taartpunten weg gehapt. Tilburg University was voor één keer de beste. Daarbij gedroeg men zich als een scholier die aan zijn ouders trots vertelt dat hij een 8 haalt voor tekenen, maar er niet bij zegt dat hij voor alle andere vakken zakte.

Door: Henk Strikkers

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.