Per direct rookverbod kleine cafés

In kleinere cafés mag vanaf dinsdag niet meer worden gerookt. Dat maakte staatssecretaris Martijn van Rijn (volksgezondheid) woensdag bekend.

“De uitzondering voor kleine horeca wordt per direct ongedaan gemaakt door de Hoge Raad en dus moeten wij per direct handhaven”, aldus Van Rijn. In eerste instantie zou het rookverbod voor kleine horecaondernemingen pas op 1 januari 2015 ingaan. Volgens de Hoge Raad is de uitzondering echter in strijd met het Kaderverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik.

Rob Verbunt is eigenaar van café de Troubadour in Tilburg. In 2008 hield hij zich vier maanden lang aan de regels, maar werd uiteindelijk gedwongen de asbakken terug op tafel te zetten. Het was dat of sluiten. “Grotere cafés kunnen een rookruimte bieden, of ze behangen hun terras met warmtelampen. Een klein café heeft die luxe niet”, stelt Verbunt. “Bij een klein café moet de bezoeker in de kou naast de voordeur staan met hun dagelijkse sigaar of sigaret, hetgeen leidt tot geluidsoverlast bij de buren.” Volgens Verbunt kan een buurtkroeg in de huidige tijd niet bestaan zonder roken. “Misschien later, wanneer de jeugd, die naar men zegt minder gaat roken, langzaam de plaats inneemt van de oudere stamgast.”

Boete
Café-eigenaren die het roken blijven toestaan, riskeren een flinke boete. Wie tot 1 januari 2015 de regels overtreedt, wordt eerst bestraft met een eenmalige waarschuwing. Wordt de ondernemer vaker betrapt, dan volgt er een boete van 600 euro. Na 1 januari wordt er in alle gevallen direct een boete opgelegd. De Nederlandse Voedsel-en Waren Autoriteit zegt op Nu.nl geen extra controles uit te gaan voeren.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.