Spaanse student bluft zich de politiek in

Een peperdure villa, officiële politie-escort en in de VIP-box van Real Madrid zitten. Student Francisco Nicolás Gómez Iglesias (20) kreeg het allemaal voor elkaar. Door vriendjes te worden met de juiste mensen, erop los te bluffen en te frauderen, vertoefde hij al gauw in de hoogste kringen van de Spaanse elite.

In de collegebanken zitten was blijkbaar niet genoeg voor Francisco. Door meerdere alter ego’s te gebruiken, werkte hij zich in korte tijd omhoog tot de top van de Partido Popular, de grootste partij in Spanje. Hij presenteerde zich daar als bemiddelaar en adviseur, maar was nog steeds gewoon student. Al gauw ging hij om met bankdirecteuren, de eurocommisaris en de koppen van grote politieke partijen. Zelfs het privénummer van de Spaanse koning had hij in zijn telefoon staan. Om zijn imago hoog te houden, huurde Francisco auto’s in met chauffeur en organiseerde hij conferenties.

Francisco was je man als je binnen de politiek iets gedaan moest krijgen. Gratis was dat echter niet: in ruil voor zijn inspanningen vroeg hij tienduizenden euro’s. Meestal kwam er niets van zijn beloftes terecht, en dat deed hem uiteindelijk de das om. Een zakenman betaalde Francisco 25.000 euro voor bouwvergunningen in Madrid. Hierna hoorde hij niks meer van de oplichter en schakelde de politie in. Die startte een onderzoek naar Francisco, waarna hij werd gearresteerd. In zijn appartement werden vervalste documenten en vals briefpapier van de regering gevonden. Ook lag er een politiezwaailicht, waarmee hij files wist te omzeilen.

Hoe de student zo ver heeft weten te komen, is een groot mysterie. Francisco’s familie is ervan overtuigd dat hij onschuldig is en erin is geluisd. Het is niet het eerste schandaal binnen Partido Popular. Al eerder werd de beschuldigd van corruptie, vriendjespolitiek en omkoperij.

Toen de oplichterij van Francisco aan het licht kwam, begonnen een aantal grappenmakers de student in allerlei foto’s te plakken. Zo staat hij op de foto met de paus, Ellen DeGeneres, Hitler en vele anderen.

Afbeelding: Mariano Rajoy

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.