Meer over het Technology Lab

In de commissie Onderwijs & Onderzoek is uitgebreid gesproken over het Augmented Reality Lab. De komst van het door DAF gefinancierde lab werd afgelopen mei aangekondigd. De fracties in de O&O-vergadering zijn positief en hebben hoge verwachtingen van de mogelijkheden.

Max Louwerse – werkzaam bij het Tilburg Center for Cognition and Communication (TiCC) – is pleitbezorger van het lab. Zijn pitch leidde ertoe dat DAF € 400.000 wil investeren in het project. Van de universiteit wordt vervolgens verwacht dat zij met aanvullende gelden komt voor bijvoorbeeld huisvesting en bemensing. Het lab wordt voorlopig gevestigd in het Dante-gebouw.

Gloedvol
Louwerse houdt tijdens de commissievergadering een gloedvolle presentatie over het hoe en waarom. Een Augmented Reality Lab verschilt van de Virtual Reality omdat er ook echte voorwerpen als een klaslokaal en een tafel worden ingezet. De VR is ‘leeg’ en wordt volledig ingevuld met de computer. Na afloop van het betoog maken de fracties een paar kleine kanttekeningen. Front is blij met de presentatie van vandaag. Al heeft die eigenlijk te lang op zich laten wachten. Anderen vragen zich af hoe dit Technology Lab past in het nieuwe onderwijsprofiel en hoe het virtuele onderwijs in de praktijk vorm krijgt. Max Louwerse wijst erop dat er voorlopig één vaste medewerker komt die de zaak gaat runnen. Als de fracties aangeven dat dit, gelet op de hoge verwachtingen, misschien wat sober is, zegt Louwerse: “Het past niet om het lab nu al breder op te tuigen, ook gelet op de bezuinigingsrondes en ontslagen elders.”

Echt van ons
Rector magnificus Philip Eijlander is het eens met de kritiek dat de toelichting wat laat komt. Hij schetst voorwaarden voor de invulling. “In eerste instantie moet de universiteit kunnen profiteren van het lab. Wat partners uit het bedrijfsleven willen, komt daarna. Verder ligt de prioriteit bij onderwijs en onderzoek.” Eijlander gelooft dat het lab naadloos past binnen het nieuwe onderwijsprofiel. “Beide focussen op educatie en innovatie.” Op de organisatie en governance van het lab wil Eijlander nog niet te diep ingaan. “We moeten pragmatisch blijven en goed nadenken over de balans en de prioriteiten. We gaan ervoor zorgen dat het lab een integraal onderdeel wordt van de universiteit. Het College van Bestuur is zich ervan bewust dat hierin duidelijke keuzes moeten worden gemaakt.”

Lauwerse besluit met een toelichting op de naam ‘DAF Technology Lab’. “Toevoeging van de bedrijfsnaam is in Amerika volstrekt normaal. Zelf heb ik 13 jaar gewerkt voor een FedEx-instituut, zonder ooit iets te hebben vernomen van de sponsor.” Lauwerse verwacht dat de vermelding van DAF helpt om andere partijen aan te trekken. “Die willen straks ook hun naam op de gevel hebben.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.