Behandeling leenstelsel vervroegd

De stemming over het leenstelsel komt eerder voor de Tweede Kamer en staat nu voor 11 november op de agenda. Dat bepaalden VVD, PvdA, D66 en GroenLinks vandaag in een procedurevergadering, schrijft Foliaweb. Opvallend: de stemming is drie dagen vóór de landelijke protestacties. De oppositie is op z’n zachtst gezegd niet blij. ISO-voorzitter Sanne de Jager: “Studenten moeten straks meer gaan betalen, en wat krijg je er voor terug? Dat is nu onduidelijk.”

De vier genoemde partijen beargumenteren dat er een versneld besluit moet komen over het leenstelsel. Gebeurt dat niet, dan zou er te lang onduidelijkheid bestaan voor aankomende studenten. Aan de andere kant, voelen de oppositiepartijen zich ‘geschoffeerd’ (PVV) en ‘pissed-off’ (CU). Jasper van Dijk van de SP ‘ziet weinig heil in een haastklus’. Michiel Rog (CDA) zegt dat er te weinig tijd en aandacht overblijft om het debat goed te voeren.

ISO: ‘We laten nog van ons horen’
Sanne de Jager, voorzitter van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO): “Het is pijnlijk. Het moet snel, snel, snel. Er zitten nog veel zaken in het wetsvoorstel die nog niet zo lekker lopen: daar moet nog over worden nagedacht. De investeringen in de kwaliteit van het onderwijs die uit het wetsvoorstel voortkomen, zijn nog niet duidelijk voor de student. Studenten moeten straks meer gaan betalen, en wat krijg je ervoor terug? Dat is nu onduidelijk.”

Op 4 en 5 november wordt de wet behandeld door de Tweede Kamer gevolgd door stemming op de elfde: ruim voor de geplande protestacties van 14 november. Wat gaat het ISO doen? “Het moet daarna ook nog door de Eerste Kamer. Daar mikken we op. We zitten na te denken over wat we nog meer kunnen doen. We hebben de koppen bij elkaar en gaan met iets ludieks komen. We zullen nog van ons laten horen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.