Nuttige wenken voor de student

Gegroet, geachte lezer! Duizend bloemen op uw pad! Ik heb mij inmiddels ingeschreven voor een studie aan de heilige hallen van de universiteit. Uit het ruime aanbod aan studierichtingen heb ik uiteindelijk gekozen voor de Nederlandse rechtsgeleerdheid. Dit omdat ik niet beschik over bijzondere kwaliteiten of talenten. Ik heb geen talenknobbel, geen wiskundeknobbel, geen talent voor tekenen of muziek, ik kan niet dansen of toneelspelen en ook niet goochelen- dan wordt het dus al gauw rechten, ook al omdat ik me niet echt voor mensen interesseer. Het aardige van een rechtenopleiding is bovendien dat je als eerstejaarsstudent onder toezicht van een docentmentor komt te staan. Bij deze persoon kun je terecht met al je studie-gerelateerde problemen. En zulke problemen kunnen er nogal wat zijn: psychische problemen, lichamelijke klachten, onrust binnen de familie, een stukgelopen relatie, een weggelopen huisdier, een zoekgeraakte paraplu. Alles kan een nadelige invloed hebben op het menselijke concentratievermogen en daarmee op de voortgang van de studie. En daarom is er dus de docentmentor. Geprezen zij Vishnu, hoeder van de kosmische orde!

Mijn docentmentor hield meteen aan het begin van het studiejaar een bijeenkomst met de studenten die deel uitmaken van zijn mentorgroep, waaronder ik dus. Hij legde ons de strenge gedragsregels uit die gelden binnen deze tempel van wijsheid. Zo mag er in de collegezalen niet worden gegeten en gedronken, omdat het tegen de geloofsovertuiging van studenten is om na afloop koffiebekers, boterhamzakjes, snoepwikkels en andere troep op te ruimen. Ook is het van hogerhand verboden om in een leslokaal te roken, want roken is slecht voor de gezondheid. Spuiten, snuiven en slikken lijkt daarentegen wel te zijn toegestaan. De docentmentor drukte ons op het hart dat wij tijdens de colleges goed moesten opletten en dat we deze colleges ook moesten voorbereiden. De voorbereiding diende voorafgaand aan het college te geschieden, en niet achteraf. Ha ram, voorwaar, een nuttige tip! Geprezen zij Brahma, houder van de heilige boeken!

Om onze aandacht volledig aan onze studie te kunnen wijden, raadde onze mentor ons aan om lokale drankgelegenheden en danshallen links te laten liggen. Rechts mag ook. In deze plaatsen van verderf en vreugdeloosheid houden zich slechts slampampers en leeglopers op, en vrouwen met een twijfelachtige reputatie. Veel van hen zijn voormalige eerstejaarsstudenten die de goede raadgevingen van hun mentor in de wind hebben geslagen. Veel beter is het dan ook om betrouwbare studievrienden te zoeken en met hen een praatgroep te beginnen, of een genootschap tot het bereiden van eenvoudige maar smaakvolle maaltijden. Voor een succesvol verloop van het eerste studiejaar verdient het verder aanbeveling om op tijd naar bed te gaan, en wel enkel om te slapen en niets anders dan dat! Het is beter om goed uit te rusten dan om je over te geven aan vleselijke lusten. Een oud Indiaas gezegde luidt immers: “Vleselijke lusten zijn vreselijke lusten”.

Gegroet, geachte lezer, ik ga nu mijn boeken kaften. Bloemen op uw pad, bloemen op uw hoofd, bloemen in een vaas.

Door: Ganesh V. Bakshi

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.