Faalhaas?

Over het studentenleven worden genoeg verhalen verteld, maar toch blijft er vaak een duistere kant onderbelicht: onderlinge concurrentie.

Tijdens collegeweken merk je hier niet veel van: met frisse tegenzin zitten we in de collegebanken en zuchten collectief hoe zwaar we het hebben. Een week voor de tentamens vindt er echter een omslag plaats. Facebook wordt platgegooid met kunstige foto’s van imposante boekenstapels, woest gemarkeerde samenvattingen en blikjes Redbull. Medestudenten wedijveren om wie de langste studienachten maakt. Ook de groep die alleen de nacht vóór het tentamen leert en dat quasi nonchalant aan medestudenten verkondigt, is altijd goed vertegenwoordigd.

Het absolute dieptepunt is echter het moment dat we onze punten krijgen. Ken je die adressenlijst op Blackboard waarmee je kunt achterhalen hoe anderen hebben gescoord? Ik vergeet nooit dat ik een historisch laag cijfer haalde voor een struikelvak van me en anderen dat nog eerder wisten dan ikzelf. Over dat cijfer kon ik nog wel gelaten mijn schouders ophalen, de verkneukelende belangstelling van anderen vond ik ronduit triest.

Ik was dergelijke praktijken even vergeten toen ik er na mijn bachelor een half jaar tussenuit ging om te werken. Toen de eerste punten van de mastervakken vorige week bekend werden, werd ik er helaas gelijk weer keihard aan herinnerd. Hoewel mijn eerste tentamen een prima voldoende opleverde, ergerde ik me rot aan enkele studiegenoten die elke mogelijkheid aangrepen om te vertellen hoe goed ze gescoord hadden. Hoe ze blikken met een mengeling van medelijden en afkeuring wierpen op de mensen die niet hoger scoorden dan een zes. Dat die daar wellicht keihard voor geknokt hadden, leek er niet toe te doen.

Wellicht is de kloof tussen een zes en een acht gewoon het resultaat van minder goed en goed leren, het verschil tussen slim en net wat slimmer zijn. Het kan echter net zo goed het contrast weergeven tussen een goede en een slechte dag, veel of weinig aan je hoofd hebben, je studie noodgedwongen moeten combineren met drie baantjes of alle tijd van de wereld hebben om te studeren. Of gewoonweg mazzel hebben met de tentamenvragen.

Laten we dus alsjeblieft stoppen met het opzoeken en vergelijken van elkaars tentamenresultaten. De onvoldoende van een ander brengt jou niet verder, net zoals iemands hoge cijfer jouw punt niet minder maakt. Ga voor jezelf en gun ook een ander wat. En vergeet niet dat een zes voor iemand kan aanvoelen als een acht met een gouden randje.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.