87e Dies Natalis: aftreden Eijlander

Tilburg University vierde donderdag haar 87e verjaardag. In de aula van het Cobbenhagen gebouw werden twee eredoctoraten uitgereikt en kondigde Philip Eijlander zijn aftreden als rector aan.

De Dies Natalis stond dit jaar in het thema van onderzoeksinstituut CentER, dat 25 jaar geleden zijn oorsprong vond in de Tilburg School of Economics and Management (TiSEM).

Twee Amerikaanse hoogleraren ontvingen een eredoctoraat voor hun verdiensten. Levinthal, professor Corporate Management aan de Wharton School in Pennsylvania, ontving een eredoctoraat voor zijn ‘baanbrekende bijdrage aan het conceptualiseren en analyseren van het zoekproces in lerende en innoverende organisaties’, zo schrijft de universiteit. John List, professor Economics aan de universiteit van Chicago, ontving het tweede eredoctoraat. Hij sprak over wat economie ons kan leren over het leven en somde daarbij een aantal grote maatschappelijke problemen op: tienzwangerschappen, schietpartijen en leerachterstanden bij kinderen kunnen volgens List met behulp van economische modellen beter worden voorspeld, en dus beter worden voorkomen. “List heeft onderzoek op dit gebied naar een hoger niveau gebracht met zijn originaliteit, expertise en impact, en is een inspiratie voor velen”, aldus de universiteit in een persbericht.

Het decorum werd twee keer onderbroken door een muzikaal intermezzo van studenten Sjoers van Hulst en Manon Lavrijssen. Beiden wonnen de Hidden Talent Award, uitgereikt tijdens Night University. Terwijl zij enthousiast liedjes van Elton John en Stevie Wonder zongen, keek het cortege stilletjes toe.

Tijdens de plechtigheid werden ook de jaarlijkse scriptieprijzen uitgereikt. Maarten de Ridder won weer met de beste Masterscriptie €4000,-. Manon Verkroost werd in die categorie tweede en ging naar huis met €2000,-. De beste Research Master Thesis ging naar Caia Vlieks, ook zij ontving €4000,-.

Aftreden Eijlander
De bijeenkomst in de aula werd afgesloten door Rector Magnificus Philip Eijlander. In het slotwoord kondigde hij aan zijn termijn als rector niet af te maken. Eijlander werd vier jaar geleden gediagnostisceerd met de ziekte van Parkinson. Hij besluit nu rustiger aan te doen. Eijlander liet weten nog vol overgave werkzaam te blijven als rector tot er een nieuwe opvolger is gevonden. Eijlander hield het niet droog met zijn aankonding een stap terug te doen en ontving een staande ovatie van het publiek. Enigszins verbouwereerd zei hij tot slot: “Hier moet ik vanavond nog even over na denken, als men zo voor je klapt.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.