Braboneger

“Braboneger is weer online!!!! Iedereen bedankt voor jullie support!!! Dankzij jullie konden ze niet om mij heen!!! Mijn dank is groot!!!!”

Goddank, Steven – Braboneger – Brunswijk is weer online. Begin deze week werd zijn pagina op Facebook geblokkeerd. Volgens Steven vanwege het woordje ‘neger.’ Tegen Omroep Brabant vertelt hij: „er is een kleine groep die al tijden aan het zeuren en aan het zaniken is om het woordje neger.”

Inderdaad. Ze steken steeds vaker de kop op; politiek-hypercorrecte lieden die aan taal willen sleutelen omdat een of ander woord hen niet bevalt. Oké, het woord neger stamt inderdaad uit de slaventijd, toen zwarten (mag ik dat zeggen?) enkel koopwaar waren en verder geen identiteit bezaten. Daarom werden ze met het woord ‚neger’ aangeduid, een verwijzing naar hun huidskleur.

Dat is wat sommige mensen dus tegen hebben op het woord ‚neger.’ Het heeft van oudsher een negatieve connotatie. Maar als ‚neger’ niet mag, welke benaming mag dan wel? Volgens Wikipedia is het woord ‚zwarte’ alvast een neutraler woord. Ik vind dat vreemd. ‚Zwarte’ is toch ook enkel een verwijzing naar de huidskleur?

Bovendien zijn er genoeg klagers die zich óók storen aan het woord ‚zwarte’. Alweer zo iets. Iemand wit noemen, mag wel – maar iemand zwart noemen niet. Dát lijkt mij nu racistisch, aangezien er juist dán onderscheid wordt gemaakt.

Maar goed, als je dat niet inziet, is het inderdaad volkomen logisch om de racisme-kaart te trekken tegen een donker iemand die zichzelf neger noemt.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.