BSA blijft voorlopig 42 ects

De verhoging van het Bindend Studie Advies (BSA) van 36 ects naar 42 ECTS is een succes, maar het is op dit moment geen goed idee om de verhoging naar 48 ECTS door te zetten.

Dit constateert een monitorgroep drie jaar na het verhogen van het BSA. Studenten blijken dankzij het hogere BSA inderdaad een tandje bij zetten als er meer van ze gevraagd wordt. Door externe veranderingen, zoals het leenstelsel, vindt de monitorgroep het echter nog geen goed idee om de geplande verhoging naar 48 ects nu al door te zetten. Daarnaast wordt er gediscussieerd over het ‘marktaandeel’ van de universiteit en moet duidelijk worden wat een verhoging naar 48 hiermee doet. Dit alles bleek uit de vergadering van de commissie Onderwijs & Onderzoek vandaag.

Medewerkersfracties Onafhankelijken en TiU International geven aan bang te zijn dat de marktwaarde boven de kwaliteit van onderwijs wordt gesteld. Daarnaast is het aantal studenten dat zich meldt met studiestress gestegen. Hier spreken ook fracties Sam en Front hun zorgen over uit. Abvakabo voegt hier aan toe dat het aantal beroepszaken waarin om uitzondering van het BSA wordt gevraagd, ook gestegen is en vraagt zich af om wat voor soort zaken dit gaat.

De proef met de BSA-verhoging werd tot nu toe ieder jaar geëvalueerd. Abvakabo stelde voor om het volgende evaluatiemoment niet over één jaar, maar over drie jaar te leggen. De jaarlijkse evaluatie lijkt minder zin te hebben dan een evaluatie die zich baseert op een breder beeld. Daarnaast kan pas over een aantal jaar vastgesteld worden welk effect het leenstelsel heeft. De Rector gaat dit met het College van Bestuur overleggen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.