Verslag: Meet the world of hate speech

‘Minder, minder, minder!’ Zijn deze woorden van Wilders onderdeel van een haatspeech, of is er sprake van vrijheid van meningsuiting? Dit was de vraag in de Meet the World talkshow van vandaag. Onder leiding van docenten Marloes van Noorloos en Herman de Regt werd er flink gediscussieerd over deze kwestie.

Ongeveer 40 studenten zijn afgekomen op een onderwerp dat zich leent voor een flinke discussie. Van Noorloos, docent strafrecht, neemt het standpunt van de ‘haatspeech’ in, maar is van mening dat het lastig is om uitspraken als die van Wilders te toetsen aan de wet. “Strafrecht is een moeilijke maatstaf. Er zijn namelijk voorwaarden verbonden aan de vrijheid van meningsuiting. Zo mag je bijvoorbeeld niet provoceren in het openbaar, ook mag een speech geen negatieve gevolgen hebben voor de maatschappij. Mensen mogen bijvoorbeeld niet racistischer worden door een toespraak. Zijn provocerende uitspraken een uiting van je geloof? Dan mag het weer wel.”

‘Zwaarden zijn scherper dan messen’
Daartegenover staat hoofddocent wetenschapsfilosofie De Regt. Hij is voor vrijheid van meningsuiting. “Laat ik als voorbeeld de toespraak nemen waarin Joseph Goebbels Hitler introduceert als bondskanselier en de joden bedreigt. Tuurlijk was het een heftige speech, maar het zijn niet Goebbels’ woorden die de joden hebben vermoord. Words do not kill.” Wat kanttekeningen voor vrijheid van meningsuiting heeft De Regt wel: “Het is goed dat dergelijke toespraken plaats vinden, zo kunnen we erover praten en debatteren. Onze maatschappij is sterk genoeg om freedom of speech te tolereren. Hier staat wel tegenover dat mensen goed onderwezen moeten zijn. Anders zijn ze niet in staat hier een goed debat over te voeren.”

Meet the World‘ is een maandelijks internationaal nieuwsprogramma. Het doel ervan is om actuele onderwerpen in een breder perspectief te zien en er met een internationaal publiek over te kunnen discussiëren. Judith Schiks is programma coördinator van de talkshow. Ze legt uit hoe het is ontstaan: “Het motto van de universiteit is ‘understanding society’. Met Meet the World proberen wij dit te bereiken.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.