Het nakijken van tentamens

Veel docenten hebben jaarlijks te maken met enorme stapels tentamens die moeten worden nagekeken. Zij staan daarbij onder een zekere tijdsdruk omdat zij dit nakijkwerk binnen een relatief korte periode moeten afronden. Dit alles brengt bij deze docenten dikwijls een gevoel van onbehagen en overbelasting teweeg, een bepaalde mate van gespannenheid en prikkelbaarheid. Hun gemoedstoestand tijdens het nakijken van de tentamens is derhalve tamelijk wankel.

Deze tentamens nu zijn door de studenten gemaakt om de docent te laten zien in hoeverre zij de studiestof beheersen. Met andere woorden: om de docent kenbaar te maken in hoeverre de moeite die hij zich heeft getroost om de studenten deze stof eigen te maken, geen volledig verspilde moeite is. Het nakijken van de tentamens leidt dan ook dikwijls tot huilbuien en aanvallen van razernij en moordlust. Puttend uit een jarenlange ervaring wil ik mijn collega’s graag enkele aanbevelingen doen, om hun nakijkwerk soepel en vrij van stress te laten verlopen.

1. Ga altijd uit van de goede bedoelingen van studenten. Het antwoord dat zij geven op de gestelde vraag, geven zij meestal met de beste intentie en met de klaarblijkelijke bedoeling deze vraag goed te beantwoorden. In veel gevallen hebben zij nagedacht alvorens het antwoord te formuleren. Als het antwoord niet aansluit op hetgeen wordt gevraagd, is eerder de vraag fout gesteld dan het antwoord fout gegeven.
2. Zoals onder punt 1. is opgemerkt, hebben studenten in veel gevallen nagedacht alvorens het antwoord op de vraag te formuleren. Stoor u evenwel niet aan de wijze waarop zij hun antwoord hebben geformuleerd. Studenten bedienen zich dikwijls van straattaal, volkstaal en taal die wordt gesproken in spelprogramma’s op televisie en in zorginstellingen voor dementerende bejaarden. Dit is de zogenaamde taaleigenheid van de student.
3. Wat betreft de formulering van het antwoord dient u zich ook niet te ergeren aan vermeende grammaticale onjuistheden en incorrect woordgebruik. Veel studenten spreken en schrijven in een taal die duidelijk verwant is aan het Nederlands, maar waarvoor andere regels gelden wat betreft grammatica en spelling, vervoegingen en verbuigingen, lidwoorden en andere woorden.
4. Besteed niet te veel tijd aan het zoeken naar een structuur in het antwoord. In de meeste gevallen is het antwoord tot stand gekomen in een spontaan proces dat veel overeenkomsten vertoont met de surrealistische schrijfkunst. Dit betekent dat het antwoord niet zozeer is opgezet vanuit een rationeel onderbouwd, logisch plan van aanpak, maar dat het eerder voortkomt uit gevoelsmatige associaties en ingevingen.
5. Drink tijdens het nakijken van de tentamens bij voorkeur wijn of bier. Zonder alcohol zijn de antwoorden op de gestelde vragen niet te begrijpen. Alcohol geeft de gegeven antwoorden perspectief. Hoe meer alcohol, hoe meer perspectief. Neem regelmatig een pauze om het glas bij te vullen, of om even in de krant te kijken of er misschien nog leuke vacatures zijn.

Door Erik Jan Broers

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.